Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NECATİBEY
2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
Abstract
Beceri konusu üzerinde kavramsal ve kuramsal boyutta farklı görüşlerin oluştuğu karmaşık bir yapıdır. Farklı tanımlar ve yaklaşımlarla ülkelerin eğitim sistemlerine entegre etmeye çaba göstermeleri, ulusal ve uluslararası sınavlarda beceri ölçümü konusuna yapılan vurgu ve bilgi miktarının günden güne artması beceri konusunda çerçeve bir model oluşturulmasını gerekli kılmıştır. Bu çalışmada, bütüncül bir yaklaşımla, beceri kavramına kuramsal bir yaklaşım getirilmiş olup hem sınıf içi uygulamalara -ders kitapları ve ölçme değerlendirme süreçleri ile- hem de öğretmen eğitimine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Önerilen modelde kavramsal beceriler, alan becerileri, sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okuryazarlık becerileri hem kendi içlerinde hem de birbirleri ile olan etkileşimleri boyutlarında tanımlanmıştır. Ayrıca, her beceri kümesinde benzer kavramların farklı alanlarda kullanımının benzerlikleri ve farklılıklarına da vurgu yapılmış olup, işlem süreçleri farklılık gösteren eylemler için uygun beceri adlandırmaları yapılmıştır. Önerilen modelde süreç bileşenleri, alan uzmanları, Milli Eğitim uzmanları ve farklı branşlardan öğretmenlerin katılımı ile analiz edilerek, uzman görüşüne dayalı olarak oluşturulmuştur. Çalışmanın öğrenciler boyutunda yansımaları konusunda hem yapı geçerliği hem de gelişimsel ilerlemeye katkı boyutlarında program geliştirme uzmanlarına, araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Publisher
Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi
Reference27 articles.
1. Anderson, L. W., and Krathwohl, D. R. (2001). A taxonomy for learning, teaching and assessing: a revision of bloom’s taxonomy of educational objectives: complete edition. Longman.
2. Askar, P., Kalinyazgan, K., Altun, A., and Pekince, S. S. (2008). An ontology driven model for e-learning in k-12 education. T. Kidd, and H. Song (Eds.), In Handbook of Research on Instructional Systems and Technology (pp. 107-116). IGI Global. https://doi.org/10.4018/978-1-59904-865-9.ch009
3. Aşkar, P., and Altun, A. (2009). CogSkillnet: An ontology-based representation of cognitive skills. Educational Technology & Society, 12, 240-253.
4. Aşkar, P, Topçu, H. İ., Altun, A., Cırık, İ., Kandırmaz, M. (Edt) (2023). K12 beceriler çerçevesi türkiye bütüncül modeli. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
5. Barnett, S., and Ceci, S. (2002). When and where do we apply what we learn? A taxonomy for far transfer. Psychological Bulletin, 128, 612-37.
Cited by
9 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献