Nut Quality and Yield Performances of Some Foreign Hazelnut Varieties in Ordu Ecology (1st Yield Results)
Author:
İSLAM Ali1ORCID, KARAGÖL Selim2ORCID, CRISTOFORI Valerio3ORCID, ROVIRA Mercè4ORCID
Affiliation:
1. ORDU ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2. ORDU ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 3. University of Tuscia, Department of Agricultural and Forest Sciences (DAFNE) 4. Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA - Mas Bové)
Abstract
Amaç: Bu çalışma İtalya ve İspanya’dan introdüksiyon amacı ile getirilip dikilen çeşitlerin Ordu ekolojisinde gelişme ve verim performanslarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışmanın materyallerini Negret, ‘Castanyera’, ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Tonda Gentile Romana’ ve ‘Nocchione’ fındık çeşitleri oluşturmaktadır. Çeşitler tek gövdeli olarak 3x6 m mesafe ile 3 tekerrürlü dikilmiştir. 2023 yılında ilk hasat yapılmıştır. Meyve özellikleri olarak kabuk kalınlığı, kabuklu meyve ve iç ağırlığı, meyve ve iç boyutları, iç oranı, göbek boşluğu incelenmiştir. Ayrıca bitki başına verim, çotanakta meyve sayısı ve çotanak sayıları da belirlenmiştir.
Araştırma Bulguları: Çeşitlerin ortalama çotanaktaki meyve sayıları 1.93 olarak tespit edilmiştir. Çeşitlerin ortalama meyve kabuk kalınlıkları 1.49 mm iken en ince kabuklu çeşit 1.33 mm ile TGR olmuştur. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlığı 3.02 g olup en ağır meyveli çeşit 3.89 g ile ‘Castanyera’ olmuştur. ‘Segorbe’ çeşidi 439 g/bitki ile en yüksek verim değerine sahip olurken bunu 259 g/bitki ile Negret izlemiştir. Yine çeşitlerin ortalama meyve şekil indeksi ise 1.09 olarak hesaplanmıştır.
Sonuç: Ordu ekolojisinde yetiştirilen bazı yabancı kökenli fındık çeşitlerinin introdüksiyonuna yönelik olarak başlatılan bu çalışma İspanya çeşitleri olan Negret, ‘Castanyera’ ve ‘Segorbe’ ile İtalya çeşitleri olan ‘Tonda di Giffoni’, ‘Tonda Gentile Romana’ ve ‘Nocchione’ fındık çeşitlerine yönelik Türkiye’de yapılan ilk adaptasyon çalışmasıdır. Elde edilen sonuçlar benzer çalışmalara da ışık tutacak mahiyettedir. Verim, meyve özellikleri ve diğer özelliklere ait verilerin tam verim çağına kadar alınmaya devam ettirilmesi önem taşımaktadır.
Publisher
Ordu University
Reference19 articles.
1. Alasalvar, C., Karamac, M., Amarowicz, R., & Shahidi, F., (2006). Antioxidant and´ antiradical activities in extracts of hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut green leafy cover. J Agric Food Chem, 54, 4826–4832 2. Aziz, A., Rab, A., Jan, I., & Sajid, M. (2007). Evaluation of hazelnut varieties under the climatic conditions of Kalam, Swat. Am.-Eur. J. Sust. Agric, 1(1), 42-44. 3. Cristofori, V., Ferramondo, S., Bertazza, G. & Bignami, C. (2008). Nut and kernel traits and chemical composition of hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88(6), 1091-1098. 4. Farinelli, D., Tombesi, A., Boco, M., & Trappoloni, C. S. (2001). Hazelnut (Corylus avellana L.) kernel quality during maturity in central Italy. Acta Horticulturae, 556(556), 553-558. 5. Fattahi, R., Mohammadzedeh, M., & Khadivi-Khub, A. (2014). Influence of different pollen sources on nut and kernel characteristics of hazelnut. Scientia Horticulturae, 173, 15-19.
|
|