Affiliation:
1. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
2. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, tüketicilerin internet reklamlarına yönelik algılarının çevrimiçi plansız satın alma davranışlarına etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı çalışmada araştırma evrenini Düzce ili merkezde yaşayan ve sadece çevrimiçi alışveriş yapan tüketiciler oluşturmakta olup, bu bağlamda çalışmada çevrimiçi anket yöntemiyle 252 tüketiciye ulaşılmış ve elde edilen veriler analize tabi tutulmuştur. Bulgular: Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre tüketicilerin internet reklamlarına ait algılarına ait boyutlardan bilgilendirme, hedonik/zevk, tüketici faydası ve tüketici manipülasyonu boyutlarının çevrimiçi plansız satına alma davranışı üzerindeki etkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre, tüketiciler çevrimiçi reklamlar sayesinde gerçekten ihtiyaç duymadıkları veya o an için planlanmış bir alışveriş düşüncesi içinde olmadıkları ürün ve hizmetleri çevrimiçi plansız olarak satın alabilmektedirler.
Publisher
Guncel Pazarlama Yaklasimlari ve Arastirmalari Dergisi
Reference42 articles.
1. Ahmetoğulları, K. (2022). Plansız satın alma davranışının pandemik kaygı aracılığıyla finansal iyilik haline etkisinde yaş ve gelirin düzenleyici rolü, Güncel Pazarlama Yaklaşımları ve Araştırmaları Dergisi, 3(1), 47-63.
2. Altınbaşak, İ. (2009). İnternet reklamcılığı ve ınternetinternet reklamı ölçümlenmesi üzerine bir uygulama. Ege Akademik Bakış / Ege Academic Review, 9(2), 463-487.
3. Ashraf, B. M., & Mohammed, A. (2012). How online advertisements do affect consumer purchasing intention: empirical evidence from a developing country. European Journal of Business and Management, 4(7), 208-218.
4. Aydın, S. (2016). Gelişen web teknolojileri ile şekillenen internet reklamcılığının tüketici davranışlarına etkisi, çevrimiçi davranışsal reklamcılık üzerine bir araştırma, (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı Bilişim Bilim Dalı, İstanbul.
5. Bei, L. T., Chen, E. Y. I., & Widdows, R. (2004). Consumers’ online information search behavior and the phenomenon of search vs. experience products. Early Childhood Education Journal, 25(4), 449–467.