SIĞIR KARKASLARINDAN İZOLE EDİLEN PSEUDOMONAS AERUGINOSA SUŞLARININ BİYOFİLM OLUŞTURMA ÖZELLİKLERİ İLE QUORUM SENSING VE MAJOR KARBAPENEMAZ GENLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Author:
Uyanık Tolga1ORCID, Bölükbaş Ayşegül2ORCID, Gücükoğlu Ali2ORCID, Çadırcı Özgür2ORCID, Sezener Merve Gizem2ORCID
Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 2. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Veteriner Fakültesi
Abstract
Bu çalışma mezbahalardaki sığır karkaslarından izole edilen ve fenotipik olarak karbapenem direnci gösteren P. aeruginosa suşlarının biyofilm oluşturma kapasitelerini kalitatif ve kantitatif yöntemlerle araştırmak, karbapenem direncinden sorumlu major karbapenemaz ve ayrıca quorum sensing (lasI, lasR, rhlI ve rhlR) genlerinin varlığı belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada her biri farklı bir sığır karkas yüzeyinden izole edilen ve moleküler yöntemlerle doğrulanmış 13 P. aeruginosa suşu materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada tüm P. aeruginosa suşlarının test edilen karbapenemlerden en az birine karşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Karbapenemaz genleri (blaKPC, blaOXA-48, blaNDM, blaVIM ve blaIMP) hiçbir izolatta tespit edilememiştir. Karbapenem direnci gösteren tüm izolatların kantitatif olarak güçlü biyofilm üreticisi olduğu saptanmıştır. PCR analizleri doğrultusunda analiz edilen 13 izolattan 12’sinin (%92.3) lasI, lasR, rhlI ve rhlR genlerinin tümünü içerdiği tespit edilmiştir. Bir izolatın (%7.69) sadece lasR ve rhlR genlerini içerdiği belirlenmiştir. Yapılan bu çalışma ile hayvansal orjinli P. aeruginosa suşlarında karbapenem direncinin ve biyofilm üretiminin birbirleriyle ilişki içerisinde olduğu belirlenmiştir. Halk sağlığının korunması açısından çiğ etlerden kaynaklanabilecek kontaminasyona karşı dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.
Publisher
Association of Food Technology, Turkey
Reference45 articles.
1. Abidi, S.H., Sherwani, S.K., Siddiqui, T.R., Bashir, A., Kazmi, S.U. (2013). Drug resistance profile and biofilm forming potential of Pseudomonas aeruginosa isolated from contact lenses in Karachi-Pakistan. BMC Ophthalmology, 13: 1-6. 2. Akyol, N., Gündoğ, D.A., Özkaya, Y., Güngör, C., Onmaz, N.E. (2023). Kasap dükkanları ve şarküterilerde gıda ile temas eden yüzeylerden elde edilen Staphylococcus aureus izolatlarında biyofilm üretiminin fenotipik ve genotipik karakterizasyonu. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(3): 198-205. 3. Botta, C., Franciosa, I., Coisson, J., Ferrocino, I., Colasanto, A., Arlorio, M., Cocolin, L., Rantsiou, K. (2023). Beef carcass microbiota after slaughtering and primary cooling: A metataxonomic assessment to infer contamination drivers. Food Research International, 174: 113466. 4. Cayci, Y.T., Biyik, I., Birinci, A. (2022). VIM, NDM, IMP, GES, SPM, GIM, SIM metallobetalactamases in carbapenem-resistant Pseudomonas aeruginosa isolates from a Turkish university hospital. Journal of Archives in Military Medicine, 10(1): e118712. 5. CDC 2022. COVID-19: U.S. impact on antimicrobial resistance, special report 2022. https://www.cdc.gov/drugresistance/pdf/covid19-impact-report-508.pdf (Erişim tarihi: 23.04.2024)
|
|