Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ (DR)
2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İŞLETME FAKÜLTESİ, İŞLETME BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ANABİLİM DALI
Abstract
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte; bilgi teknolojileri, internet, dijitalleşme, makine öğrenmesi ve yapay zeka benzeri kavramlar hayatın her alanına yayılan gerçeklikler haline gelmiştir. Bu devrimsel nitelikteki gelişmeler ile birlikte iş hayatında da önemli değişimler yaşanmaktadır. Hızla ilerleyen teknolojik değişimler, örgütlerin yönetim biçimlerini de önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bağlamda örgüt yönetiminde teknolojik yeniliklerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Örgütler dijital alanda birçok yeniliği paydaşlarına sunarken, insan kaynakları yönetimi de benzer yenilikleri kendi paydaşlarına sunmaktadır. Dijitalleşme, insan kaynakları bölümünün gerçekleştirdiği işlemlerin önemli bir kesiminin dijital ortamda yürütülmesini sağlamıştır. İnsan Kaynakları Yönetimi bu dijital dönüşüm nedeniyle “Dijital İnsan Kaynakları Yönetimi” haline gelmiştir. Örgütler arasında yüksek potansiyelli ve nitelikli adayları işe alma üstüne süregelen kıyasıya rekabet süratlenirken, insan kaynakları bölümleri işe alım süreçlerinde gerçekleştirdikleri yenilikçi dijital uygulamalarla rekabet avantajını yakalamayı hedeflemektedirler. Bu bağlamda makalenin amacı, dijital İKY alanını detaylandırmak, dijital İKY dönüşümü ve dijital gelişmelerin işe alım işlevi üzerinde etkisinin kavramsal açıdan açıklanmasıdır.
Publisher
Kocaeli Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference62 articles.
1. Acer, Ebru Karataş (2015). Türkiye’de Yükseköğretimin Genişlemesinin Yeni Kurumsalcılık Perspektifi Açısından İncelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
2. Acikgoz, Yalçın (2019). “Employee recruitment and job search: Towards a multi-level integration”. Human Resource Management Review, 29: 1-vd13. https://doi.org/10.1016/j.hrmr.2018.02.009
3. Akdemir, Bünyamin (2017). İnsan Kaynakları Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar. İstanbul: Beta Yayınevi.
4. Akduman, Gülbeniz (2019). “Dijital İşe Alım: Dijital Dünya’nın İnsan Kaynakları İşe Alım Fonksiyonuna Etkisinin Kavramsal ve Uygulama Örnekleriyle Değerlendirilmesi”. International Journal of Arts & Social Studies, 2 (3): 24-44.
5. Albert, Edward Tristram (2019). “AI in talent acquisition: a review of AI-applications used in recruitment and selection”. Strategic HR Review, 18(5): 215–221. DOI:10.1108/SHR-04-2019-0024
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献