Abstract
Temel hak ve özgürlükler arasında önemli bir yere sahip olan ifade özgürlüğü, demokratik toplumların anayasalarında ve insan hakları metinlerinde yer alarak güvence altına alınmıştır. Bu araştırma, ifade özgürlüğü konulu akademik çalışmaların geçmişten günümüze yapısını ve gelecekte olası eğilimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden mevcut durumu belirlemek amacıyla yapılan durum çalışması ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, WoS veri tabanında “tüm alanlar” bölümüne “ifade özgürlüğü” kelimesi yazılarak tarama yapılması sağlanmıştır. Tarama sonucu ortaya çıkan 5662 akademik çalışma farklı değişkenler açısından incelenmiş ve yorumlanmıştır. VOSviewer yazılım aracı yardımıyla veriler görselleştirilmiş ve ağ haritaları elde edilmiştir. Araştırma sonucunda ifade özgürlüğü konusunda ilk çalışmanın 1975 yılında, en güncel çalışmanın ise 2024 yılında kaleme alındığı görülmüştür. WoS kategorilerine göre en fazla hukuk kategorisinde ve yoğunlukla makale türünde yer alan eserlerin büyük oranda ESCI indekslerinde yazıldıkları belirlenmiştir. Londra Üniversitesi’nin akademik araştırmaların en yoğun gerçekleştiği kurum olduğu sonucuna varılmıştır. Yazım dili olarak büyük oranda İngilizce yazılan çalışmaların departmanlara göre ayrıma gidildiğinde, sosyal bilimler ile hukuk departmanlarının ilk sıralarda yer aldığı belirlenmiştir. En verimli ülkeler sıralamasında Amerika’yı, İngiltere ve İspanya’nın takip ettiği görülmüştür. Araştırma alanı olarak hükümet hukuku ile iletişim alanlarında büyük oranda çalışmalara yer verildiği sonucuna varılmıştır. Araştırmalara en fazla finansman desteğinin Avrupa Birliği tarafından yapıldığı görülmüştür. En fazla atfın 2020 yılında alındığı ve en fazla anahtar kelime olarak ifade özgürlüğü kelimesinin kullanıldığı belirlenmiştir. Ağ haritalarına göre de bağlantı gücü en yüksek yazar, doküman, kaynak, anahtar kelime, ülke, referans ve kurum bilgilerine yer verilmiştir.
Publisher
Nisantasi Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference46 articles.
1. Akgül, M. E. (2012). İfade özgürlüğünün tarihsel süreci ve milli güvenlik gerekçesiyle ifade özgürlüğünün kısıtlanması. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 61(1), 1-42.
2. Akram, M., Nasar, A., & Arshad-Ayaz, A. (2022). A bibliometric analysis of disinformation through social media. Online Journal of Communication and Media Technologies, 12(4), e202242.
3. Al, U. (2008). Türkiye’nin bilimsel yayın politikası: Atıf dizinlerine dayalı bibliyometrik bir yaklaşım. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
4. Al, U., & Coştur, R. (2007). Türk Psikoloji Dergisi’nin bibliyometrik profili. Türk Kütüphaneciliği, 21(2), 142-163.
5. Alkan, G. (2014). Türkiye’de muhasebe alanında yapılan lisansüstü tez çalışmaları üzerine bir araştırma (1984-2012). Muhasebe ve Finansman Dergisi, 61, 41-52.