Affiliation:
1. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Enactive görüş, klasik zihin anlayışına karşı alternatif bir zihin görüşü ortaya koymayı hedeflemektedir. Buna göre insanın bilişsel nitelikleri ne tamamen indirgemeci bir şekilde somut ilişkilerle ne de sadece nesnesinden bağımsız soyut bir süreç olarak açıklanabilir. Aksine bilişsellik bedenli bir öznenin somut olarak içinde bulunduğu dünyada nesnelerle kurduğu yönelimsel ilişkiler olarak anlaşılmalıdır. Bu hedef doğrultusunda Merleau-Ponty’nin fenomenolojik analizlerini ve bedene yönelik düşüncelerini kendilerine rehber edinirler. Ancak söz konusu çalışma iki açıdan yetersiz kalmaktadır. İlki enactive görüşün yararlandığı bilimsel veriler nedeniyle fenomenolojinin doğalcılık eleştirilerine muhatap olacak bir doğal tavır içerisine girmesidir. İkincisi ise alternatif bir yol arayışı için rehberlik edinen Merleau-Ponty analizlerinin mevcut haliyle söz konusu hedefi geliştirmede yetersiz kalmasıdır. Bu nedenle TEM’in enactive görüşün bedenlenmiş bilinç yaklaşımını gerçek bir alternatif çözüm olarak sunması için söz konusu eleştirileri aşması gerekmektedir.
Publisher
FLSF (Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi)
Reference27 articles.
1. A. Irwin, Brian, “An enactivist account of abstract words: lessons from Merleau-Ponty.” Phenomenology and Cognitive Sciences 16 (2017): 133-153.
2. Aydın, Aysun, “Merleau-Ponty’nin Bedenlenme Fenomenolojisi Bilinç ve Beden Bütünlüğü.”, Kilikya Felsefe Dergisi, 1 (2020): 77-90.
3. Barbaras, Renaud. “Vücudun Fenomenolojisinden Tenin Ontolojisine.” İçinde Merleau-Ponty, Çeviren Gül Tonak, editör Emre Şan, 2015, 327-379. İstanbul: Say Yayınları,
4. Carman, Taylor. “Merleau-Ponty On Body, Flesh, and Visibility,” İçinde The Cambridge Companion to Existentialism. editör Steven Crowell, 274-288. Cambridge: Cambridge University Press, 2012.
5. Carman, Taylor “The Body in Husserl and Merleau-Ponty.” Philosophical Topics 27/2 (1999): 205-226.