Affiliation:
1. Dicle Üniversitesi Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
2. İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU, ÇEVRE KORUMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
Abstract
Yaşam dinamiklerinin farklılaşmasından doğan göçler nedeniyle kent nüfusları beklenenin üzerinde gerçekleşmektedir. Kentsel alanların bu göçleri karşılayabilecek altyapıya sahip olması sürdürülebilirlik açısından elzem olmakla birlikte son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanılan iklim değişikliği ve bunun çevresel tahribatları, özellikle kentsel alanlarda daha yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Bu nedenle kentlerde aşırı nüfus yoğunluğunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek sürdürülebilir yönetim anlayışlarına ihtiyaç vardır. Bu noktada hem çevreci hem de sürdürülebilir özelliklere sahip olan, ekonomik değerler ile çevresel değerler arasında bir denge kurarak kent yönetimini hedefleyen yeşil altyapı anlayışı son dönemlerde kent tasarımlarında ve halihazır kentlerin doğayla olan tezatlığının engellenmesinde yerini almıştır. Bu olgu çerçevesinde liman kenti olan İskenderun ilçesi özelinde nitel gözlemlere dayalı gerçekleştirilen çalışmada yeşil altyapı bileşenlerinden kurakçıl peyzaj, sürdürülebilir tarım, yağmursuyu yönetimi, atıksu yönetimi ve yeşil liman kavramları incelenmiş, kentin mevcut ve olası genişleme durumlarının sürdürülebilir kent yönetimi anlayışı ile gerçekleştirilmesine ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Publisher
Dicle Universitesi Muhendislik Fakultesi Muhendislik Dergisi
Reference70 articles.
1. [1] Austin G. “Green Infrastructure for landscape planning: Integrating human and natural systems“,1nd ed. New York:Taylor and Francis Group; 2014.
2. [2] Turut H., Özgür EM. “Bir kente göçün hikâyesi: süreçler, bütünleşme ve aidiyet” Coğrafi Bilimler Dergisi 2018; 16, 153–180.
3. [3] Çatalbaş F. “Yozgat şehir merkezinin başlıca kentleşme sorunları ve çözüm önerileri” Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2016; 32(1) 1–10.
4. [4] Kaylı A., Gölbey AG. “Yeşil altyapı ve yeşil bina bileşeni olarak kurakçıl peyzaj uygulamaları” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2020; 57, 303–311.
5. [5] UNWPP. “World population prospects: department of economic and social affairs Newyork: United Nations; 2019” .
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献