HELAL BİR GIDA KAYNAĞI OLARAK: NATÜREL ZEYTİNYAĞLARINDA GIDA GÜVENLİĞİ

Author:

TUGEN AslıhanORCID

Abstract

Semavi dinlere müntesip Akdeniz havzası insanlarının, günlük diyetlerinde yer alan zeytin ve zeytinyağı helal bir gıda kaynağıdır. Zeytinyağı, antik dünyada, özellikle Yunanistan ve Roma İmparatorluğu'nda bir lüks olarak kabul edildi. Eski halklar zeytinyağını sadece tüketim ve yemek pişirmek için değil, aynı zamanda parfüm, ölüler için merhem, sabun ve ışık olarak da kullandılar. Zeytinyağı hem ilaç hem de kozmetik üretmek için kullanıldı: Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat onu “büyük şifacı” ve antik Yunan’ın ünlü şairi Homeros “sıvı altın” olarak adlandırdı. Romalı hekim Bergamalı Galen sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı onu övdü. Ağacın değeri, Romalı ziraat bilimci Columella'nın zeytini ağaçların kraliçesi olarak adlandırmasına neden oldu. Zeytinyağı antik zamanlardan günümüze kadar, zeytinlerden sadece fiziksel yöntemler (presleme, santrifüjleme ve percolasyon [damlama, sinolea] ile üretilen bir yağlı meyve suyudur. Zeytinyağları antik dönemden beri tağşiş ve hilelere maruz kalmaktadır. Sağlıklı beslenme tarzı olan Akdeniz beslenmesinin önemli günlük bitkisel yağ kaynaklarından biri olan zeytinyağına zeytinyağına talep son yıllarda artmıştır. Fakat üretimin yıllara bağlı ve kısıtlı olması nedeniyle, fiyatı diğer yağlara kıyasla daha yüksektir. Bu yüksek fiyat özellikle üretici ülkelerde zeytinyağının diğer ucuz yağlarla tağşişine sebep olmaktadır. Zeytinyağı, çok sayıda yayın ve medya incelemesine göre dünyanın en sık tağşiş edilen gıdası olarak kabul edilmektedir. Bu tağşiş ve hilelerin (ikinci ekstraksiyon zeytinyağları, riviera tipi, rafine zeytin ve pirina yağları) kaynakları genellikle ucuz bitkisel yağlı tohumların yağları (ayçiçeği, kanola, kolza, mısır ve soya) , olup, bunların tespiti ekonomik açıdan çok önem taşımaktadır. Tağşişin bir sağlık sorunu olarak algılanmaması, diğer gıda güvenliği sorunları için daha yüksek öncelikler nedeniyle yetkililerin zeytinyağı tağşişi sorununu büyük ölçüde görmezden gelmesinin bir nedenidir. Günümüzde, natürel zeytinyağının tağşişi, piyasada farklı özgünlük göstergeleriyle (spektrofotometrik ve kromatografik [GC ve HPLC] tekniklere dayanan) mücadele edilen yaygın ve önemli bir ticari problemdir. Bu çalışmanın içeriği zeytinyağındaki muhtemel tağşişler (kaynakları ve onların önemi ve fizikokimyasal nitelikleri), tarihi gelişimi (antik Ebla şehir devletinin [MÖ 2400] zeytinyağı kontrolü kayıtlarına ait çivi yazılı tabletler, antik Roma’da tağşiş ile mücadele, Ortaçağ İslam Dünyasında zeytinyağında tağşişin tespiti ve 1800’lerdeki tağşiş, 1981’de İspanya’daki toksik yağ sendromu) tağşişin altında yatan nedenler ve bu tağşiş maddelerinin varlığının nasıl test edileceği (kalite ve saflık kriterlerine dair resmi normlar, UV bölgedeki spektrofotometrik ölçümler ve GC ve HPLC ile kromatografik yöntemler ve bu konudaki uzun yıllara ilişkin çeşitli bilimsel çalışmalar) hakkında kapsamlı bilgi.

Publisher

Journal of Halal and Ethical Research, Istanbul Sabahattin Zaim University

Reference40 articles.

1. Al-Ismail, K.M., Alsaed, A.K., Ahmad, R. and Al-Dabbas, M. (2010). Detection of olive oil adulteration with some plant oils by GLC analysis of sterols using polar column. Food Chemistry 121, s.1255–1259. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.01.016

2. Anonim, (2017). Türk Gıda Kodeksi, Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği (Tebliğ No: 2017/26) TC Resmi Gazete 17 Eylül 2017 Pazar, Sayı: 30183, Ankara.

3. Anonim, (2012). Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği, (Tebliğ no. 2012/29) , Resmi Gazete, 12 Nisan 2012 Perşembe Sayı: 28262, Ankara.

4. Anonim, (2022). IOC study on authentic olive oils dısplayıng off-lımıt parameters: Δ7-stigmastenol. https://1.oliveoiltimes.com/library/ioc-campesterol.pdf (Erişim tarihi: 05.09.2022)

5. Anonim, https://en.wikipedia.org/wiki/Toxic_oil_syndrome (Erişim tarihi.02.09.2022)

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. Gıdalarda Yapılan Hileler ve Fıkhî Hükme Etkisi;Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi;2023-12-30

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3