Affiliation:
1. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE
2. GAZI UNIVERSITY, GAZİ FACULTY OF EDUCATION
Abstract
Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin verileri kullanma ve anlamlandırma becerilerini anlamak için geliştirilen Veri Okuryazarlığı Ölçeği’ni (VOY-Ö) Türkçe’ye uyarlamaktır. Araştırmanın çalışma gruplarını 2021-2022 öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat merkez ilçesinde ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan okul yöneticisi ve öğretmenler oluşturmuştur. Araştırmanın analizleri, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik ve kolay ulaşılabilir uygun örnekleme yöntemi esas alınarak belirlenen çalışma grubu-1’de 207, çalışma grubu-2’de 280 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) kullanılmıştır. Ölçümlerin güvenirliğinin belirlenmesinde ise Cronbach alpha iç tutarlık katsayıları incelenmiştir. AFA ve DFA sonuçları Veri Okuryazarlığı Ölçeğini (VOY-Ö) Türk kültüründe ve Mandinach and Gummer’in teorik çerçevesiyle uyumlu dört faktörde 14 madde ile doğrulamıştır. Sonuç olarak araştırmanın bulguları bu ölçeğin eğitimcilerin veri okuryazarlığı düzeyini ölçmek için büyük ölçüde kabul edilebilir özelikler gösterdiğini ortaya koymuştur.
Publisher
Trakya Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Subject
Marketing,Strategy and Management,General Materials Science,Media Technology
Reference52 articles.
1. Abrams, L. M., Varier, D., & Mehdi, T. (2021). The intersection of school context and teachers’ data use practice: Implications for an integrated approach to capacity building. Studies in Educational Evaluation, 69, 1-13. https://doi.org/10.1016/j.stueduc.2020.100868
2. Armstrong, J., & Anthes, K. (2001). How data can help: Putting information to work to raise student achievement. American School Boards Journal, 188(11), 38-41.
3. Athanases, S., Wahleithner, J., & Bennett, L. (2012). Learning to attend to culturally and linguistically diverse learners through teacher inquiry in teacher education. Teachers College Record, 114(7), 1-50.
4. Barutçugil, İ. (2002). Bilgi yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık
5. Brown, T. A. (2006). Confirmatory factor analysis for applied research. New York: Guilford.