Affiliation:
1. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, GENÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Matematikte öğrenmenin etkili bir şekilde gerçekleşmesi için öğretim süreçlerinde farklı modellerin kullanılması önemli görülmektedir. Özellikle somut kavramlardan soyut kavramlara geçişte yaşanabilecek problemlerin üstesinden gelmek için ek materyallerin kullanımına ihtiyaç vardır. Teknolojik gelişmeler, matematik derslerinde kullanılan yöntem ve teknikleri de etkilemiştir. Son yıllarda dijital oyunların eğitim-öğretim ortamlarında kullanımı artmıştır. Özellikle matematiği zor bir ders olarak gören öğrenciler için, matematiğin eğlenceli yönünü ortaya çıkarmada bu tür araçlar önemli bir araştırma alanı olarak öne çıkmaktadır. Dijital oyunların öğrenme motivasyonunu artırma, problem çözme ve yaratıcı düşünmeyi teşvik etme ve takım çalışmasını geliştirme gibi birçok olumlu katkısı olduğu bilinmektedir. Ancak, dijital oyunların sosyal beceriler üzerinde olumsuz etkileri de bildirilmiştir. Bu durum, konunun araştırılmasının önemini vurgulamaktadır. Ayrıca dijital oyun içeriklerinin teknolojik gelişmelere bağlı olarak sürekli gelişmesi, konunun güncel kalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle çalışmanın amacı matematik eğitiminde dijital oyunlara yönelik yapılan araştırmaların entelektüel yapısını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, Web of Science veri tabanında taranan matematik eğitiminde dijital oyunlarla ilgili yayınlar bibliyometrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmada en etkili ülkeler, anahtar kelimelerin birlikte oluşumu, kavramsal, sosyal ve entelektüel eğilimler incelenmiştir. Araştırma sonuçları matematik eğitimcilerine alanda yazılmış makalelere geniş bir perspektiften bakış açısı sağlayarak, konunun ana hatlarını, konuyla ilgili eğilimlerin neler olduğunu ve farklı bileşenler arasındaki ilişkileri anlamalarına yardımcı olacaktır.
Subject
Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software
Reference50 articles.
1. Abramovich, S. (2010). Topics in mathematics for elementary teachers: A technology‐enhanced experiential approach. Information Age Publishing, Inc.
2. Altun, M. (2015). Eğitim fakülteleri ve sınıf öğretmenleri için matematik öğretimi [Teaching mathematics for education faculties and primary teachers] (19th ed.). Aktüel Alfa Akademi.
3. Antequera-Barroso, J. A., Revuelta-Domínguez, F. I., & Guerra Antequera, J. (2022). Similarities in procedures used to solve mathematical problems and video games. Education Sciences, 12(3), 172. https://doi.org/10.3390/educsci12030172
4. Atabay E., Çizel B., & Ajanovic, E. (2019). Akıllı şehir araştırmalarının R programı ile bibliometrik analizi. 20. Ulusal Turizm Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 16-19 Ekim 2019, vol.3, pp.1130-1136.
5. Bottino, R. M., Ferlino, L., Ott, M., & Tavella, M. (2007). Developing strategic and reasoning abilities with computer games at primary school level. Computers & Education, 49(4),1272-1286. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2006.02.003
Cited by
4 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献