Affiliation:
1. İstanbul Arel Üniversitesi
2. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Abstract
Dünyada yaşanan değişimler gelişimle birlikte kaynakların giderek kıtlaşması ve deforme olması sonucunu doğurmuştur. Bu deformasyonun ekolojik sonuçları dışında sosyal ve ekonomik sonuçları da artık bilim insanlarının ve uygulayıcıların tartışma alanlarına girmiş ve nasıl mücadele edileceği araştırılmaya başlanmıştır. Geleceğin tekrar ve eksiksiz inşa edilmesi için sürdürülebilirlik ön plana çıkarken bunu sağlayabilecek ve süreci yönetebilecek yeni ve farklı bir liderlik modeli gerekmektedir. Bu liderlik modeli ise “sürdürülebilir liderliktir”. Sürdürülebilir liderlik, işletmelerin veya ülkelerin liderlerinin ilgili olduğu yapıyı çevre, toplum ve uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma hedefleri göz önünde bulundurarak yönetmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu çalışmayla özellikle sürdürülebilirliğin sağlanmasında başat rol üstlenen sürdürülebilir liderlik kavramının analizi yapılarak kavramsal çerçevesinin çizilmesi ve gelecekte nasıl bir evrim geçireceğinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda WoS veri tabanı kullanılarak elde edilen veriler VoSViewer yazılımı kullanılarak haritalandırılmıştır. Analizler sonucunda performans analizine ilişkin sürdürülebilirlik literatürüne ilişkin yayın ve atıf performansında artış eğilimi olduğu, sosyal yapı analizinde yazarlar arasında iş birliğinin düşük olmasına karşın ülke ve üniversiteler arasında kuvvetli iş birliğinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Entelektüel yapı analizinde öne çıkan yazar ve dergilerin ise alanda oldukça söz sahibi ve alanı yönlendirici oldukları tespit edilmiştir.
Publisher
Dumlupinar University Journal of Social Sciences
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference32 articles.
1. Akins, R., Bright, B., Brunson, T. ve Wortham, W. (2013). Effective leadership for sustainable development. Journal of Organizational Learning and Leadership, 11(1), 29-36.
2. Aria, M., Misuraca, M. ve Spano, M. (2020). Mapping the evolution of social research and data science on 30 years of Social Indicators Research. Social indicators research, 149(3), 803-831.
3. Arslan, E. (2022). Sosyal bilim araştırmalarında VOSviewer ile bibliyometrik haritalama ve örnek bir uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 33-56.
4. Bilgili M. Y. (2017). Ekonomik, ekolojik ve sosyal boyutlarıyla sürdürülebilir kalkınma. Uluslararası Sosyal Araştırma Dergisi, 10(49), 559-569.
5. Donthu, N., Kumar, S., Mukherjee, D., Pandey, N. ve Lim, W. M. (2021). How to conduct a bibliometric analysis: An overview and guidelines. Journal of Business Research, 133, 285-296.