Pilates Egzersizlerin Omurga Postür Bozukluklarına Etkisi: Sistematik Derleme
Author:
Yürekli Gülseren1ORCID, Şenel Ömer2ORCID
Affiliation:
1. İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, EGZERSİZ VE SPOR BİLİMLERİ BÖLÜMÜ 2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Abstract
Günlük yaşam aktiviteleri ve alışkanlıkları gelişen teknoloji ile değişmektedir. Bu nedenle sedanter yaşam tarzı ve postür bozuklukları her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır. Pilates, omurga sağlığını koruma ve iyileştirmede etkili bir egzersiz yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı; Pilates egzersizlerinin omurga postür bozukluklarına etkisini inceleyen literatürü incelemektir. Çalışma genel tarama modeline göre, ilgili literatürün sistematik derlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları, ‘‘Pilates, posture, kyphosis, lordosis, scoliosis ve forward head posture’’ anahtar kelimelerinin PubMed, Web of Science ve Science Direct veri tabanlarında, Mayıs 2023 tarihinden itibaren son beş yıl içinde yayınlanan İngilizce çalışmaların derlenmesi ile elde edilmiştir. Belirlenen seçim kriterlerine uygun olan 10 makale çalışmaya dahil edilmiştir. İncelenen makalelerin büyük çoğunluğunda, Pilates egzersizlerinin postüral dizilimi iyileştirdiği, ayrıca ağrıyı azalttığı ve denge, esneklik, mobilite, kas kuvveti ve dayanıklılığını arttırdığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak Pilates egzersizleri, omurga postüral dizilimini iyileştirmede ve postür bozukluklarının tedavisinde kullanılabilecek etkili bir yöntem olduğu görülmüştür.
Publisher
Gazi University
Reference42 articles.
1. Ahmadi, F., Safari Variani, A., Saadatian, A. ve Varmazyar, S. (2021). The impact of 10 weeks of Pilates exercises on the thoracic and lumbar curvatures of female college students. Sport Sciences for Health, 17, 989-997. 2. Angın, E., Erden, Z. ve Can, F. (2015). The effects of clinical pilates exercises on bone mineral density, physical performance and quality of life of women with postmenopausal osteoporosis. Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation, 28(4), 849-858. 3. Aydın, M. (2020). Süreğen hastalıklarda egzersiz. Ankara: Nobel Yayın. 4. Carini, F., Mazzola, M., Fici, C., Palmeri, S., Messina, M., Damiani, P. ve Tomasello, G. (2017). Posture and posturology, anatomical and physiological profiles: overview and current state of art. Acta Bio-Medica: Atenei Parmensis, 88(1), 11–16. 5. Chen, K., Zhai, X., Sun, K., Wang, H., Yang, C. ve Li, M. (2021). A narrative review of machine learning as promising revolution in clinical practice of scoliosis. Annals of Translational Medicine, 9(1).
|
|