ÖĞRETİMSEL LİDERLİKLE İŞ DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİDE SOSYAL SERMAYENİN ARACI ROLÜ

Author:

GÜRPINAR Meryem1ORCID,ÇOBAN Ömür2ORCID,YALÇIN Mehmet Tufan3ORCID

Affiliation:

1. Milli Eğitim Bakanlığı

2. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

3. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Gelişen ve değişen dünya düzeninde kritik bir öneme sahip olan okulun etkili bir şekilde işlevini yerine getirebilmesinde doğrudan etkiye sahip olan öğretmendir ve öğretmenin çalışmasını etkileyen en önemli etkenlerden biri iş doyumudur. Öğretmenin iş doyumunun sağlanmasında etkili olan okul lideri, öğretimsel liderlik özelliklerini taşıyan ve uygulayan okul müdürüdür. Öğretmenlerin iş doyumu ile okul müdürünün öğretimsel liderliği arasındaki ilişkiyi artıran ve güçlendiren bir unsur olarak sosyal sermaye, okulda ortak değerlerin, okul kültürünün, okulun vizyonunun ve okul başarısının oluşmasını sağlar. Bu araştırmanın amacı da öğretmen algılarına göre öğretmenlerin iş doyumu düzeyleri ile görev yaptıkları okuldaki müdüre ilişkin öğretimsel liderlik algıları arasındaki ilişkide, öğretmenlerin sosyal sermaye algılarının aracılık rolünün incelemektir. Araştırmanın evrenini, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Mersin ili Mut ilçesinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 1055 öğretmen ve örneklemini 375 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada öğretmenlerin demografik özelliklerine ulaşmak amacıyla kişisel bilgi formu, İş Doyumu Ölçeği (İDÖ), Öğretimsel Liderlik Ölçeği (ÖLÖ) ve Sosyal Sermaye Ölçeği (SSÖ) kullanılmıştır. İş doyumu ile öğretimsel liderlik arasındaki ilişkide sosyal sermayenin aracı rolünün analizi için Mplus programı ile yapısal eşitlik modeli oluşturulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin görev yaptıkları okuldaki sosyal sermaye algıları, iş doyumları ve öğretimsel liderlik algıları arasındaki ilişkide anlamlı bir yordayıcıdır. Öğretmenlerle, öğrencilerle, öğretim yöntem ve teknikleriyle ve öğretim sürecinin bizzat kendisiyle doğrudan ilgilenen öğretimsel lider ile katılımcı, gelişmeye açık, işbirliği halinde çalışabilen ve iş doyumu elde edebilen öğretmenler sosyal sermaye aracılığıyla bu ilişkiyi artırmaktadır. Sosyal sermaye zenginliği ile okullar büyük bir eğitim öğretim kapasitesine sahip olmakta ve öğretmenlerin işine karşı pozitif duygu ve düşünceleri artmaktadır. Öğretim sürecine rehber olan okul müdürü öğretmenlerin işine karşı duyduğu mutluluğun artmasında sosyal sermayeyi kolaylaştırıcı olarak kullanabilir. Eğitim kurumlarında, öğretmenlerin sosyal sermaye seviyelerinin geliştirilmesi için yapılacak nitelikli çalışmalar faydalı olacaktır.

Publisher

Journal of Global Sport and Education Research

Reference83 articles.

1. Akıncı Z. (2002). Turizm sektöründe iş gören iş tatminini etkileyen faktörler: Beş yıldızlı konaklama işletmelerinde bir uygulama. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 4, 1-25.

2. Algur, M. K. (2019). Sosyal sermaye ve akademik başarı ilişkisi (Yüksek lisans tezi). Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mardin.

3. Altunay, E. (2017). Sınıf yönetiminde öğretmenlerin öğretimsel liderlik rolleri. Balıkesir University The Journal of Social Sciences Institute, 20(37), 19-44.

4. Andreas, D. (2022). Employee performance: The effect of motivation and job satisfaction. PRODUKTIF: Jurnal Kepegawaian dan Organisasi, 1(1), 28-35.

5. Annakkaya, E. E. ve Baskan, G. (2021). Lise öğretmenlerinin görüşlerine göre algılanan örgütsel destek, psikolojik sermaye ve iş doyumu arasındaki ilişki. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi,11(4), 1835-1853.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3