ORTA ÇAĞ ALMANYASI’NDA KADIN MANASTIRLARI

Author:

ÇETİN ÜNAL BanuORCID

Abstract

Orta Çağ Avrupası’nda genel olarak baktığımızda erkek egemen bir kültürün var olduğu görülmektedir. Bu erkek egemen kültürde kadınlar ikincil bir konumda olmuşlar ve bir şekilde ayakta kalabilmek için çabalamışlardır. Bu noktada kadın manastırları onlar için güvenilir bir sığınak olmuştur. Kadın manastırlarının en yoğun olduğu bölgelerden birisi de Almanya’dır. Orta Çağ Almanyası’nda birçok kadın manastırı kurulmuş, öyle ki bazı bölgelerde erkekler için kurulan manastırlardan daha fazla kadın manastırları kurulduğu söylenebilir. Bu kadın manastırlarında kadınlar farklı alanlarda eğitim alma olanağına sahip olmuşlardır. Aslında bu manastırlar kadınlar için sadece bir sığınak değil aynı zamanda bir eğitim kurumuydu. Alman kadın manastırları arasında Gandersheim, Quedlinburg, Essen ve Helfta gibi manastırlar özellikle dikkat çekmektedir. Ayrıca bu kadın manastırlarında daha sonraki dönemlerde adlarından söz ettirecek önemli isimler de yetişmiştir. Bu kadınlar başarılı çalışmalara imza atarak birçok kadına örnek olmuşlardır. Aslında onlar erkek egemen kültürde var olabilmeyi başarmış kadınlardı. Onlar kadının ikincil konumda olduğu bir dönemde bir yazar, bir şair ya da bir baş rahibe olarak yöneticilik sıfatıyla ön plana çıkmayı başarabilmiş önemli isimlerdir. Bu kadınlar tüm baskı ve kısıtlamalara rağmen kadınların başarılı olabileceklerini herkese göstermişlerdir. Çalışmamızda hem bir sığınak olarak hem de eğitim merkezi olarak hizmet eden Alman manastırlarının özellikleri ve bu manastırlarda yetişen kadınların başarılarından bahsedeceğiz.

Publisher

Ankara Haci Bayram Veli University

Reference39 articles.

1. ABDURRAHMANOĞLU, A. (2023). “Sistersiyen Tarikatı’nın Altın Çağı, Yapısı ve İşleyişi”. Journal of Universal History Studies, C.1, (6), 1-18.

2. ANDERSEN, E. A. (2000). “Mechthild von Magdeburg”. Matthias Konzett (Ed), Encyclopedia of German Literature. Chicago and London: Fitzroy Dearborn Publishers, 691-692.

3. BARRATT, A. (Ed.). (2010). Women’s Writing in Middle English. Harlow: Longman.

4. BURGESS, H. E. (1957). Hroswitha of Gandersheim: A study of the author and her Works. Montana State University, Master’s Thesis.

5. CAMPION, L. (2022). Cushions, Kitchens and Christ: Mapping the Domestic in Late Medieval Religious Writing. University of Wales Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3