Abstract
Amaç: Bu araştırma Giresun ve ilçelerinde fındık alımı yapan Fiskobirlik (F), Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO, T) ve Özel sektör (Ö) temsilcileri tarafından satın alınan Tombul çeşidinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada Fiskobirlik satın alma noktalarından 5, TMO satın alma noktalarında 5 ve Özel sektör temsilcilerinin satın alma noktalarından 9 olmak üzere toplam 19 noktadan Tombul fındık örnekleri seçilmiştir. Sonda aletiyle her çuvaldan alınan örnekler bir kovada toplanarak karıştırılmış ve içerisinden tesadüfen 500 g örnek analizler için ayrılmıştır. Bu örneğin 250 g kadar kısmı alıma esas fiyatlandırmada kullanılmış, geriye kalan yarısı ise meyve ve iç fındıkların fiziksel özellikleri ile serbest yağ asitliği, peroksit ve ransimat gibi kimyasal özellikleri belirlemek için kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Çalışmada farklı noktalardan alınan örneklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri arasındaki farklılık bazı istisnalar dışında istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P˂0.01). Çalışmada en yüksek randıman (iç oranı) değeri %58.27 ile F4’de bulunmuş ve onu %57.70 ile T5 izlemiştir. Hiçbir örnekte %50’nin altında randıman değeri kaydedilmemiştir. Tüm örneklerde nem oranı %6 değerinin altında tespit edilmiştir. Diğer taraftan en yüksek ransimat değeri 6.19 sa ile T1 örneğinde görülmüştür.
Sonuç: Farklı alım noktalarındaki Tombul çeşidi fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından farklılık gösterse de genel olarak fındık alım standartlarına uyulduğu görülmüştür. Diğer bir ifadeyle satın alma standartlarını karşılamayan fındıkların satın alınmadığı söylenebilir.
Reference22 articles.
1. AOCS. (2004). Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemist’s Society, 5th ed. American Oil Chemist Society, US.
2. Cui, N., Zhao, T., Han, Z., Yang Z., Wang, G., Ma, Q., & Liang, L. (2022). Characterisation of oil oxidation, fatty acid, carotenoid, squalene and tocopherol components of hazelnut oils obtained from three varieties undergoing oxidation. International Journal of Food Science & Technology, 57, 3456-3466. https://doi.org/10.1111/ijfs.15669
3. Erdogan, V., & Mehlenbacher, S.A. (2000). Interspecific hybridization in hazelnut (Corylus). Journal of the American Society for Horticultural Science, 125, 489–497. doi: 10.21273/JASHS.125.4.489
4. Fiskobirlik. (2004). Fındık Alım-Ekspertiz ve Saklama Yönetmeliği. Fiskobirlik Basımevi, Giresun.
5. İslam, A. (2000). Ordu ilinde yetişen Türk fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu, Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, Türkiye.