Sosyal Medya Kullanıcılarının Mahremiyet Algısı, X, Y ve Z Kuşağı Üzerine Bir Araştırma

Author:

ALKAN Feryat1ORCID

Affiliation:

1. Muş Alparslan Üniversitesi

Abstract

Mahremiyet insanlık tarihiyle birlikte ortaya çıkan sosyal bir eğilim ve tartışma konusu olmuştur. İnsanların içinde yaşadıkları kültür veya zaman kavramına göre farklılaşan mahremiyet, teknolojik gelişmelerle birlikte değişim geçirmiş ve sanal ortamlarda insanların tutumları ve tercihlerine göre farklı pratiklerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Bireylerin takip etme ya da takip edilme gibi isteklerinin karşılanması düzeylerinde ortaya çıkmaktadır. Sosyal alanlarda kendini ifade etme, duygularını paylaşma bireyler açısından farklılıklar göstermektedir. Sosyal medya kullanıcılarının bu alanlarda hangi düzeyde kendilerini gösterdikleri, ne tür bilgileri takipçileriyle paylaştıkları ve bu bilgilerin ne kadarının mahremiyetle alakalı olduğunu üzerinde durulmaktadır. Kuşaklar arasındaki farklılıklar, sosyal medya platformlarında paylaşılan içeriklere de yansımaktadır. Bu içeriklerin paylaşılması bazı kuşakları için mahremiyet ihlali olarak görülürken, bazı kuşaklar için ise normal olarak karşılanmaktadır. Böylece hem mahremiyet kavramında hem de mahremiyet anlayışında bir değişim ve şeffaflaşma görülmektedir. Kuşaklar arasında olan farklılıklar mahremiyet farklı yaklaşımların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada gerçekleştirilen saha araştırmasında kuşak bireylerinin sosyal medya kullanım biçimine odaklanılmıştır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak, Mayıs- Haziran 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde 458 kişi ile yapılan alan araştırmasında mahremiyet endişesine ilişkin, X kuşağı katılımcılarının Y kuşağı ve Z kuşağı katılımcılarına göre daha fazla mahremiyet endişesi taşıdığı görülmektedir.

Publisher

Igdir University

Reference72 articles.

1. Adıgüzel, O., Batur, H.Z. ve Ekşili, N. (2014). Kuşakların değişen yüzü ve y kuşağı ile ortaya Çıkan yeni çalışma tarzı: mobil yakalılar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (19), 165-182.

2. Akgül, A. ve Çevik, O. (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları. (2. baskı). Emek ofset.

3. Akyazı, E. ve Aslan, P. (2013). Halkla ilişkiler uygulamaları açısından sosyal medya. C. Bilgili ve G. Şener (Ed.), Kitle iletişiminde yaşanan değişimler (1 baskı, s. 177-202) içinde. Reklam Yaratıcıları Derneği.

4. Aldhafferi, N., Watson, C., Sajeev, A.S.M. (2013). Personal ınformation privacy settings of online social networks and their suitability for mobile ınternet devices”, International Journal of Security, Privacy and Trust Management ( ıjsptm) 2 (2), 1-17.

5. Alkan, F. (2022). Sosyal medya kullanıcılarının mahremiyet algısı ve kişisel mahremiyetin sosyal ağlarda paylaşımı üzerine bir araştırma, [Yayımlanmamış doktora tezi]. Atatürk Üniversitesi.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3