Affiliation:
1. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
2. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çalışmada, bibliyometrik analizler kullanarak öznel kariyer başarısı alanında yapılmış makalelerin genel görünümünü ortaya koymak, bu alandaki boşlukları belirlemek ve ilgili yazına yönelik bütüncül bir resim ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Scopus veri tabanındaki makaleler üzerinden bibliyometrik bir araştırma yürütülmüştür. Bu kapsamda 1973-2021 yılları arasında yayımlanan 493 makale, VOSviewer paket programını kullanarak performans analizi ve bilimsel haritalama analizi gibi bibliyometrik analiz teknikleriyle incelenmiştir. Performans analizi sonucunda konuya olan ilginin 2007 yılından itibaren belirgin şekilde artmaya başladığı, İşletme, Yönetim ve Sosyal Bilimlerin yanında Tıp ve Psikoloji gibi farklı disiplinlerden araştırmacılar tarafından çalışmalara konu olduğu görülmüştür. J. W. Lounsbury’nin en üretken yazar, Mayo Clinic ve Harvard Medical School’un en üretken kurumlar, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ise en üretken ülke olduğu tespit edilmiştir. Shanafelt, T. D. vd.nin (2009) “Burnout and career satisfaction among American surgeons” isimli makalesi, Journal of Vocational Behavior dergisi ve ABD en fazla atıf alarak alandaki en etkili makale, dergi ve ülke olmuştur. Bilimsel haritalama analizi sonucunda, “kariyer tatmini” kavramı araştırmacılar tarafından en sık tekrarlanan kelime olmuştur. Judge T. A. toplam bağlantı gücü açısından en fazla ortak-atıf alan yazardır. ABD en fazla sayıda ortak-yazarlığa sahip ülkedir. Makale kaynakçaları arasındaki ilişkiler bağlamında Ng T.W.H. (2014) toplam bağlantı gücü açısından öne çıkmıştır.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference56 articles.
1. Abele, A. E., & Spurk, D. (2009). How do objective and subjective career success interrelate over time? Journal of Occupational and Organizational Psychology, 82, 803-824.
2. Abele, A. E., Spurk, D., & Volmer, J. (2011). The construct of career success: Measurement issues and an empirical example. ZAF, 43, 195-206.
3. Akgemci, T. (2016). Gelecekte kariyer yönetimi ve güncel sorunları. İçinde M. Ş. Şimşek, A. Çelik ve A. Akatay (Eds.), İnsan kaynakları yönetimi ve kariyer uygulamaları (ss. 321-342), Konya: Eğitim Yayınevi.
4. Arthur, M. B., Khapova, S. N., & Wilderom, C. P. M. (2005). Career success in a boundaryless career world. Journal of Organizational Behavior, 26(2), 177-202.
5. Arthur, M. B., Hall, D. T., & Lawrence, B. S. (1989). Generating new directions in career theory: The case for a transdisciplinary approach. In M. B. Arthur, D. T. Hall and B. S. Lawrence (Eds.), Handbook of career theory (ss. 7-25). Cambridge: Cambridge University Press.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献