Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ
2. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
İnsanoğlunun yerleşik yaşama geçmesinin akabinde insanlık tarihinde yaşanan en büyük gelişme yazını icadı ile olmuş ve tarihi dönemler başlamıştır. Tarımsal üretimin başlaması sonucunda kurulan köy toplulukları zaman içerisinde büyüyerek kent boyutundaki toplumsal yaşam alanlarına dönüşmüştür. Kentlerin kuruldukları coğrafyaların sağladığı imkanlar dahilinde nüfus artmış ve karmaşık toplumsal ilişkilere dayalı bir sosyal yapı meydana gelmiştir. Bu sosyal yapının içerisinde farklı meslek grupları, uzmanlaşma ve toplumsal sınıflaşmalar ortaya çıkmıştır. Mezopotamya’da Fırat ve Dicle Nehirlerinin suladığı büyük düzlük araziler, kentlerin ve daha sonrasında da krallıkların kurulduğu bölgeler haline gelmiştir. Bu krallıkların sınırları içerisinde yaşayan insanlar, krala olan bağlılıklarına göre değer görmüş ve yaşamlarını da bu bağlılığın karşılığını alarak sürdürebilmişlerdir. Bu ilişki bütününde, yönetilenler tarım ve hayvan yetiştiriciliğinden elde ettiklerinin bir kısmını krallığa öderken krallar da askeri gücünü ve siyasi otoritesini tarımsal üretimin devamlılığı için kullanmışlardır. Bu çalışma, Mezopotamya’da ortaya çıkan ilk kent krallıklarından Pers istilasına kadar uzanan süreci kapsamaktadır. Ayrıca bu çalışma Fırat ve Dicle nehirlerinin tarımsal üretimin şekillenmesindeki etkisi ile yetişen ürünlerin, krallıklar tarafından vergi yoluyla nasıl ve niçin alındığına dair açıklamalar yapmayı amaçlamıştır.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering
Reference66 articles.
1. Adams, R. M., (1966). The Evoulation of Urban Society Early Mesopotamia ve Prehispanic Mexico. Chicago: Aldine Publishing Company.
2. Algaze, G. (2008). Ancient Mesopotamia at the Dawn of Civilization (The Evolution of an Urban Landscape). Chicago ve London: The University of Chicago Press.
3. Ascalone, E. (2005). Mesopotamia (Assyrians, Sumerians, Babylonians). Berkeley, Los Angeles, London: University of California Press.
4. Bar-Yosef, O., ve Belfer-Cohen, A. (1989). The Origins of Sedentism and Farming Communities in the Levant. Journal of Word Prehistory, Vol. 3, No. 4, 447-498.
5. Belwood, P., (2005). First Farmers: The Origins of Agricultural Societies. Blackwell Publishing.,
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献