İskenderun’da (Hatay) Sanayileşmeye Bağlı Göçler ve Değişen Kentsel Doku

Author:

Ocak Bülent1ORCID,Karagel Eylül2ORCID

Affiliation:

1. Milli Eğitim

2. Hatay Mustafa Kemal University

Abstract

İskenderun şehri ile körfezi çevreleyen sahada kurulmuş olan yerleşmeler yörede yapılan sanayi yatırımları sayesinde büyük göç hareketinden etkilenmişlerdir. Bu durum göçle gelen nüfusun yerleşim sorunlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Göç eden kalabalık nüfus kitlesinin kentin dokusunda meydana getirdiği farklılıkları ortaya çıkarmak bu çalışmanın temel hedefidir. Sanayi faaliyetlerine bağlı olarak gerçekleşen göç olayı il sınırları içerisinde kalmayarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik bakımdan geri kalmış ilçe ve köylerinden de nüfusu çekmiştir. Sanayileşmenin göçe olan etkisi ve buna bağlı olarak kentleşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşme eğilimine girmiştir. Bu dönemden 2000’li yıllara kadar göçle gelen nüfus şehir merkezinde konut bulma problemleriyle karşılaşmıştır. Arsa ve konut fiyatlarının yüksek oluşu insanları daha ucuz konut bulabilecekleri dağlık alanın yamaçlarındaki engebeli sahalara yöneltmiştir. Buna bağlı olarak şehrin dış kuşağında tepe mahalleleri olarak bilinen gecekondu alanları meydana gelmiştir. Araştırma sahasında sanayiye bağlı olarak yaşanan göçlerin yeni kurulan mahalleler üzerindeki en büyük etkisi şehrin konut dokusuna uymayan yeni konut dokularının oluşmasıdır. Ayrıca sosyo kültürel özellikleri itibariyle de farklı mahallelerin meydana gelmesine sebep olmuştur.

Publisher

Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Reference42 articles.

1. Alagöz, C. A. (1944). Coğrafya gözüyle Hatay. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, 2(2), 203-216.

2. Ayzeren, S. (1985). Kentleşme ve sanayileşme. İçinde: N. Oruç ve S. Aksoylu (Eds.) Kentleşme Sanayileşme Etkileşimi, Bir Sanayi Kentinin Planlama ve Uygulama Sorunları: Eskişehir Örneği Kolokyumu (ss. 51-54), Dünya Şehircilik Günü Kolokyumları-9, Eskişehir.

3. Başer, T. (2024). Kırsal yerleşmelerin kuruluş ve gelişmesine etki eden coğrafi faktörler: Dörtyol (Hatay) ilçesi örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

4. Bayraktar, A. & Aslanboğa İ. (1985). Kentleşme-sanayileşme etkileşiminin İzmir kentinde insan yaşama ortamında yarattığı sorunlar. İçinde: N. Oruç ve S. Aksoylu (Eds.) Kentleşme Sanayileşme Etkileşimi, Bir Sanayi Kentinin Planlama ve Uygulama Sorunları: Eskişehir Örneği Kolokyumu (ss. 176-184), Dünya Şehircilik Günü Kolokyumları-9, Eskişehir.

5. Bülbül, S. & Köse A. (2010). Türkiye’de bölgelerarası iç göç hareketlerinin çok boyutlu ölçekleme yöntemi ile incelenmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 39(1): 75-94.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. İskenderun’da (Hatay) Sanayileşmeye Bağlı Göçler ve Değişen Kentsel Doku;Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi;2024-08-31

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3