Affiliation:
1. BATMAN ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
2. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çalışmanın amacı; Türkiye’de elit düzeyde spor yapan bireylerin çocukluk döneminde maruz kaldıkları cinsel istismarı incelemektir. Araştırmada, nicel veri toplama tekniği olan anket kullanılmıştır. Ankette, demografik bilgiler ile birlikte, cinsel istismara maruz kalıp kalmadıklarına ilişkin sorular sorulmuştur. Örneklem grubunun elit düzeyde spor yapan kişilerden oluştuğu çalışmaya, 82’si erkek, 124’ü kadın olmak üzere toplam 206 kişi dâhil olmuştur. Elde edilen verilere göre katılımcıların %33,5’i, çocukluk döneminde cinsel istismara maruz kalmıştır. Kadınlar (%43,5), erkek (18,3) sporculara göre daha fazla istismar edilmiştir. Çalışmada, çocukluk döneminde en fazla maruz kaldıkları istismar türünün "görünüş ya da beden ile ilgili cinsel yorumlar", "rahatsız edici düzeyde sokulma/temas" ve "cinsel içerikli mesaj/e-mail/mektup alma" olduğu belirlenmiştir. Yine bireysel spor yapan sporcular, takım sporları yapan sporculara göre daha fazla istismara maruz kaldıklarını bildirmiştir. Failin kim olduğu sorularında, “yaşça büyük sporcular” ve “antrenörler”in ilk iki sırada olduğu tespit edilmiştir. İstismar edildiklerini biri ya da birileriyle paylaşıp paylaşmadıkları sorusuna, katılımcıların büyük bir kısmı (% 66,7), kimse ile paylaşmadıkları cevabını vermiştir. Sonuç olarak çalışmadan elde edilen veriler, spordaki cinsel istismarın çocuklar için tehdit oluşturduğunu ve çocukların güven içinde spor yapmaları için çocuk koruma mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Reference51 articles.
1. Ahmed, D., van Niekerk, R. L., Yan Ho, W. G., Morris, T., Baker, T., Khan, B. A. ve Tetso, A. (2018). Female student athletes perceptions of acceptability and the occurrence of sexual-related behaviour by their coaches in India, International Journal of Comparative and Applied Criminal Justice, 42 (1), 33-53.
2. Alexander, K., Stafford, A. ve Lewis, R. (2011). The experiences of children participating in organised sport in the UK. Edinburgh: The University of Edinburgh/ NSPCC, Child Protection Research Centre.
3. Alexandre, J., Castro, C., Gama, M. ve Antunes, P. (2022). Perceptions of sexual abuse in sport: A qualitative study in the Portuguese Sports Community. Front. Sports Act. Living, 4, 838-480.
4. Baştuğ, G., Beyhan, R., Karaçavuş, H., Heb, S. ve Salman, F. (2021). Profesyonel sporcularda fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin cinsiyet değişkenine göre incelenmesi. Avrasya Spor Bilimleri Araştırmaları, 6 (1), 64 - 76.
5. Bjørnseth I. ve Szabo, A. (2018) Sexual violence against children in sports and exercise: a systematic literature review, Journal of Child Sexual Abuse, 27 (4),365 - 385.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献