Abstract
İlkokul matematik öğretiminde dijital teknolojinin bireysel ve sınıf tabanlı olarak kullanımıyla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Dijital teknolojinin bu iki farklı kullanımının etkililiği hakkında belirli bir kanıya varılamamıştır. Bu bağlamda araştırmada, ilkokul matematik öğretiminde bireysel ve sınıf tabanlı dijital teknoloji kullanımının akademik başarı üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada seçilen veri tabanlarından ulaşılan ve dâhil edilme ölçütlerini sağlayan 18 çalışma incelenmiştir. Bu çalışmalardan 23 etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Araştırmaya sadece Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar dâhil edilmiştir. Belirlenen araştırmalara ait veriler, oluşturulan bir kodlama formu yardımıyla kodlanmıştır. Araştırmanın verileri rastgele etkiler modeline göre ve Hedges’ g katsayısı temelinde hesaplanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizi Comprehensive Meta Analysis programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ilkokul matematik öğretiminde akademik başarı üzerinde bireysel dijital teknoloji kullanımının etki büyüklüğü g=1.725, sınıf tabanlı dijital teknoloji kullanımının etki büyüklüğü ise g=1.613’tür. Bulgulara göre ilkokul matematik öğretiminde akademik başarının artırılmasında hem bireysel hem de sınıf tabanlı dijital teknoloji kullanımının çok yüksek düzeyde etkiye sahip olduğu söylenebilir. Etki büyüklükleri arasındaki fark çok az olsa da akademik başarının artırılmasında bireysel dijital teknoloji kullanımının sınıf tabanlı dijital teknoloji kullanımdan daha etkili olduğu görülmektedir. Elde edilen bulgular ışığında ilkokul matematik öğretiminde akademik başarının artırılmasında bireysel ya da sınıf tabanlı dijital araç kullanımı önerilebilir.
Reference82 articles.
1. Akar, H. (2020). The effect of smart board use on academic achievement: A meta-analytical and thematic study. International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology (IJEMST), 8(3), 261-273. https://ijemst.net/index.php/ijemst/article/download/908/225 adresinden erişilmiştir.
2. Akar, H. ve Çelik, O. T. (2020). Akıllı tahta kullanımının kalıcılığa ve derse yönelik tutuma etkisi. Ekev Akademi Dergisi, (81), 171-188. doi: 10.17753/Ekev1337
3. Akçay, A. O., Karahan, E. ve Bozan, M. (2021). The effect of using technology in primary school math teaching on students’ academic achievement: a meta-analysis study. FIRE: Forum for International Research in Education, 7(2), 1-21. doi: 10.32865/fire202172231
4. Akgün, M. ve Akgün, İ.H. (2020). The effect of digital stories on academic achievement: a meta-analysis. Journal of Education and Learning, 9(6), 71-83. https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1276539.pdf adresinden erişilmiştir.
5. *Akman, E. (2019). İlkokul matematik dersi kesirler konusunda geliştirilen sanal gerçeklik uygulamasının farklı değişkenler açısından etkisinin incelenmesi (Doktora tezi). Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nden edinilmiştir. (Tez No. 587141)
Cited by
10 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献