Affiliation:
1. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
2. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Giriş ve Amaç: Hasta güvenliği ve hasta haklarının yükselen değerler olması, öğrencilerin yetkinliğini arttırma çabaları, sağlık profesyonellerinin eğitiminde simülasyon kullanımının giderek yaygınlaşmasını sağlamıştır. Çalışmada simülasyon tabanlı eğitimin ebelik öğrencilerinin tıbbi hata yapma eğilimleri ve hasta bakım davranışlarını algılamaları üzerine etkisini belirlemek amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma tek körlü, prospektif ve randomize kontrollü olarak yürütüldü. Çalışmaya 60 deney 60 kontrol olmak üzere 120 öğrenci dâhil edildi. Veri toplamada bireysel bilgi formu, Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği ve Bakım Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney-U, pearson ve spearman korelasyon, regresyon testleri kullanıldı. İstatistiksel testlerde p0.05). Öğrencilerin Bakım Değerlendirme ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları deney ve kontrol grupları için sırasıyla D:309.15±17.58, K:255.42±44.00 olarak saptandı. Deney ve kontrol grupları için Tıbbi hataya eğilim puan ortalamaları ise sırasıyla D:201.25±31.09, K:146.08±37.89 bulundu (p=0.000).
Conclusions: Ebelikte mesleki eğitimde kullanılan simülasyon tabanlı eğitimin ebelik öğrencilerinin bakım davranışlarına yönelik algısını yükselttiği ve tıbbi hataya eğilimlerini azalttığı bulunmuştur. Bu nedenle sağlık eğitimi veren bölümlerde simülasyon uygulamalarının yaygınlaşmasının hem eğitim kalitesini hem de geleceğin nitelikli sağlık personeli sayısını artıracağı öngörülmektedir.
Publisher
Adnan Menderes University
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献