Young Muslim in Secular Society: Life Worlds and Religiosity of Muslim Youth in Germany

Author:

ÖZIŞIK Sakin1ORCID

Affiliation:

1. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi

Abstract

Almanya’da Müslüman gençlerin dindarlığı, bilimsel çalışmaların çok istenen bir nesnesi haline gelmiştir. Bu çalışmalarda gençler sadece göçmen olma ve dini aidiyetle değil, Almanya’nın sosyal bir grubu olarak da anılırlar. Bu makale, Almanya'da Müslüman gençlerin dindarlığı konusuna ilişkin saha çalışmasına dayalı araştırmaları gözden geçirmektedir. Çok sayıda araştırmanın verilerine dayanarak gençlerin yaşam dünyaları ve dindarlıkları konu edilmektedir. Nitel yöntemi benimseyen araştırmaların önemli bir ortak noktası, Müslüman gençleri modernite ve bireyselleşmeyle konumlandırma girişimidir. Araştırmalara toplu bir bakıştan yazarların genel ilgilerinin ülkede yaşayan Müslüman gençlerin ne derece kendilerini Almanya’yla özdeşleştirdikleri ve entegre edilebilir oldukları üzerine yoğunlaştığı anlaşılmaktadır. Akademik literatürün tarandığı bu makalede ana yaklaşımlara genel bir bakış ve bazı ampirik sonuçlar sunulmakta, bazı sorunlara dikkat çekilmektedir. Dindarlıkla ilgili birçok araştırma kesitsel analizle öne çıkarılan bulguları ideal tipler bağlamında açıklamaya çalışmaktadır. Yazar, bu makalede Müslüman gencin dindarlığını daha ayrıntılı, siyasi ve sosyal niyete indirgemeden, içerden perspektifle anlamak için yaşam hikâyesi ve yaşam dünyasını önceleyen biyografik yaklaşımı önermektedir.

Publisher

Cukurova Universitesi Ilahiyat Fakultesi Dergisi

Reference58 articles.

1. Alamdar-Niemann, M. (1990). Die Wahrnehmung elterlicher Erziehungsstile in türkischen Familien. IZA – Zeitschrift Migration und soziale Arbeit, 1, S. 75–78.

2. Antes, P., & Ceylan, R. (2017). Die Etablierung der Islamischen Theologie: Institutionalisierung einer neuen Disziplin und die Entstehung einer muslimischen scientific community. Muslime in Deutschland: Historische Bestandsaufnahme, aktuelle Entwicklungen und zukünftige Forschungsfragen, 151-162.

3. Albert, M., Hurrelmann, K., & Quenzel, G. (2015). Jugend 2015: eine pragmatische Generation im Aufbruch (Vol. 2015). Fischer Taschenbuch.

4. Aygün, A. (2012). Religiöse Sozialisation und Entwicklung bei islamischen Jugendlichen in Deutschland und in der Türkei: Empirische Analysen und religionspädagogische Herausforderungen. Waxmann Verlag.

5. Bertelsmann Stiftung (2008). Religionsmonitor 2008. Muslimische Religiosität in Deutschland. Überblick zu religiösen Einstellungen und Praktiken. Gütersloh: Bertelsmann Gütersloher Verlagshaus.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3