Affiliation:
1. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
2. ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma akademik bilgi ürünlerini ve üretim süreçlerini incelemek amacıyla sıkça kullanılan bibliyometrik yöntemlere ilişkin giriş seviyesinde bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda öncelikle bibliyometrik yöntemlere ve bu yöntemlere olan ihtiyaca dair öz teorik bilgi verilerek akademik yayınlarda yer alan bibliyometrik veriler ve bu verilerin nasıl toplandığı ve kürate edildiğinden bahsedilmektedir. Ardından, yayın sayısı, atıf sayısı, h-dizini, sosyal ağ analizi kullanılarak geliştirilen bibliyografik eşleme ve ortak atıf ağları analizleri, ortak sözcük birlikteliği ağları, ortak yazarlık ağları, tematik harita ve üç-kavram grafiği kavramları tanıtılmıştır. Bu kavramlar, “akademik girişimcilik” konusuna uyarlanarak bibliyometrik analiz ve görselleştirme örnekleri paylaşılmıştır.
Reference66 articles.
1. Abbott, A. (2001). Chaos Of Disciplines. Chicago: University of Chicago Press.
2. Abramo, G., Cicero, T., ve D’Angelo, C.A. (2011). “Assessing the varying level of impact measurement accuracy as a function of the citation window length”, Journal of Informetrics, 5(4), 659-667.
3. Aria, M. ve Cuccurullo, C. (2017). “bibliometrix: An R-tool for comprehensive science mapping analysis”, Journal of Informetrics, 11(4), 959-975.
4. Aydınoğlu, A.U. (2021). “Girişimcilik Üzerine Akademik Çalışmalar: 2000-2019 Yıllarının Bibliyometrik Analizi”, Türkiye’de Yenilik Tabanlı Girişimcilik. (Ed: İ.S. Akçomak, B. Beyhan, D. Çetindamar ve V.S. Tandoğan). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
5. Belter C. W. (2015). “Bibliometric indicators: opportunities and limits”, Journal of the Medical Library Association: JMLA, 103(4), 219–221.
Cited by
4 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献