Affiliation:
1. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Gelişmekte olan ülkelerde altyapı ihtiyacı, gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha fazladır. Öte yandan, yatırımlara harcanan kaynakların üçte birinden fazlası verimsiz yürütülen süreçler nedeniyle kaybedilmektedir. Finansal yetersizliklerin yanında kurumsal zayıflıklar da söz konusu olduğunda altyapı yatırımı için yalnızca kaynak bulmak, sorunu çözmede yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, nitelikli ve verimli altyapı yatırımları yapabilmek oldukça önemlidir. Altyapı yatırımları gerçekleştirilirken yalnızca sonuca değil sürece de odaklanılması gerektiği düşüncesi son yıllarda altyapı yönetişimi başlığı altında karşılık bulmaktadır. Bu çalışma, gelişmekte olan ülkelerdeki kurumsal gelişmişliğin altyapı yatırımları üzerindeki etkisini sabit etkili panel veri yöntemi ile analiz etmektedir. Yönetişim düzeyi, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluğun kontrolü üç farklı kurumsal gösterge olarak analize dâhil edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, yönetişim düzeyi, yolsuzluğun kontrolü ve hukukun üstünlüğünde meydana gelen artış altyapı yatırımlarını olumlu etkilemektedir. Buradan hareketle, altyapı yönetişimi doğrultusunda alınan yatırım kararlarının kamusal israfın önüne geçeceği, verimli ve nitelikli bir altyapı hizmeti sağlayacağı sonucuna varılmaktadır.
Reference47 articles.
1. Aschauer, D. A. (1989), “Is Public Expenditure Productive?”, Journal of Monetary Economics, Vol. 23, No. 2: 177–200.
2. Bach, G. L. (1975). “The economic effects of inflation”, Proceedings of the Academy of Political Science, 31(4), 20-33.
3. Baltagi, B. H. (2005). Econometric Analysis of Panel Data, 3. Baskı, West Sussex: John Wiley & Sons.
4. Canning, D., ve Pedroni, P. (2004), “The Effect of Infrastructure on Long Run Economic Growth”, Harvard University, Vol. 99, No.9: 1-30.
5. Chang, H. (2011). “Institutions and Economic Development: Theory, Policy and History”, Journal of Institutional Economics, 7(4), 473-498.