Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Abstract
Post-truth kavramı yani hakikatin önemini yitirmesi olarak tanımlanabilecek durum, siyaset, yönetim, etik, hakla ilişkiler, gazetecilik, sosyoloji gibi sosyal bilimlerin pek çok alanında tartışılmaktadır. Bu çalışmada post-truth kavramı literatürde yaygın kullanımıyla hakikati aramanın önemsizleşmesi çerçevesinde ele alınmıştır. Konuyu kamu yönetiminin ilgi alanına giren kısmı, post-truth siyaset ve etkileri üzerine yapılan tartışmalarladır. Post-truth siyasetin yerel düzeyde de etkileri bulunmaktadır. Bu sebeple post-truth süreçlerin etkilerini azaltabilmek ve hatta ortadan kaldırabilmede bir araç olarak etik ilkelerin rolü de bu kapsamda yerel düzey açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmada temel nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Teknik olarak da doküman analizi kullanılmıştır. Bunun gereği olarak, yazılı belgeler, titizlikle analiz edilmiştir. Bu yolla bir anlama ulaşılması amaçlanmıştır (Kıral, 2020). Diğer bir ifadeyle araştırma konusuyla ilgili kaynaklar toplanmış ve incelenmiştir (Sak vd., 2021: 230). Aynı zamanda dökümanların içerik analizi yapılmıştır. Post-truth süreçte ortaya çıkan olumsuzluk ve riskler karşısında etik değerlerin yerel yönetimler için bir karşı koyma aracı olup olamayacağı hususu da en temel araştırma sorusudur. Çalışma neticesinde post-truth dönemde merkezi ve yerel siyasetin sorumluluk alması, post-truth dönemin söylemlere, seçimlerin öncesinde ya da sonrasında başvurmamaları, siyasete ve kamu yönetimine güven kaybının engellenmesi, şeffaflık ve hesap verebilirlik başta olmak üzere vatandaşlarla bilgi paylaşımına açık bir yönetim anlayışı sergilemeleri gerektiği gibi sonuçlara varılmıştır.
Reference50 articles.
1. Akdeniz, İ. (2019). “Yerel Yönetimlerde Etik Kültürün Geliştirilmesi”. Sayıştay Dergisi, 112, 27-52.
2. Alpay, Y. (2017). Yalanın Siyaseti, Destek Yayınları, İstanbul.
3. Altınörs, G. (2021). "Popülizm, Hakikat-Sonrası ve Uluslararası Siyaset: İklim Değişikliği, Göç ve Covid-19", Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 45, 199-213.
4. Aydın, A. F. (2020). “Post-Truth Dönemde Sosyal Medyada Dezenformasyon: Covid-19 (Yeni Koronavirüs) Pandemi Süreci”, Asya Studies-Academic Social Studies/Akademik Sosyal Araştırmalar, 4(12), 76-90.
5. Barrera, O., Guriev, S., Henry, E. ve Zhuravskaya, E. (2020). “Facts, Alternative Facts, And Fact Checking in Times Of Post-Truth Politics”, Journal Of Public Economics, 182, 1-19.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献