John Stuart Mill’in Faydacılık Teorisinde “Ahlaki Yaptırım” Problemi

Author:

AKTAŞ Zeki1

Affiliation:

1. Bitlis Eren Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada; John Stuart Mill’in (1806-1873) faydacı ahlak teorisinde, ahlaken iyi kabul edilen bir eyleme teşvik edebilecek veya ahlaken kötü kabul edilen bir eylemden caydırabilecek ahlaki yaptırım araçlarının neler olduğu araştırılmıştır. Mill, ahlaki yaptırımları dışsal ve içsel yaptırımlar olarak iki ana gruba ayırır; ona göre bu iki grup içerisinde yer alan toplum, Tanrı, vicdan ve dahası mümkün olan diğer tüm yaptırım unsurları faydacı ahlak teorisinde etkili bir biçimde kullanılabilir. Bununla birlikte Mill’e göre bu yaptırım türleri arasında vicdani yaptırım daha büyük bir öneme sahiptir; zira diğer tüm yaptırım türlerinin (toplum, Tanrı, doğa, devlet gibi…) kaynağı, bir biçimde bireyin dışındayken vicdani yaptırım, bir çeşit içsel kontrol mekanizmasıdır, dolayısıyla duyarlı ve yetkin bir vicdan her ortamda kendisini hissettirebilecek etkili bir rehberdir. Diğer taraftan dışsal yaptırımlar, daha çok somut ödül-ceza işleyişine bağlı mekanik motivasyon kaynaklarıdır, ancak vicdani yaptırım, içsel bir huzur veya huzursuzluk duygusu ile iş gören organik bir motivasyon kaynağıdır. Mill, vicdanı, kökü insanın birliktelik duygusuna inen nihai ahlak yaptırımı olarak görür ve onu, insanın bir imkân yetisi olarak niteler; dolayısıyla bu yeti, eğitim ve genel gelişim yoluyla düzgün bir biçimde işlenirse bireye “kötü”den kaçınma veya “iyi”ye yönelme noktasında güçlü bir içsel motivasyon sağlayacaktır.

Publisher

Liberal Dusunce Dergisi

Subject

General Medicine

Reference21 articles.

1. Akarsu, B. (1998). Mutluluk ahlakı. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

2. Bentham, J. (1987). An inroduction to the principles of morals and legislation. A. Ryan (Ed.), John Stuart Mill and Jeremy Bentham: Utilitarianism and other essays (s. 65-112) içinde. London: Penguin Books.

3. Bıçak, A. (2017). Ahlâk ve dinin sınırları bağlamında müeyyide sorunu. Ö. Türker (Ed.), Ahlâk ve müeyyide: Ahlâkın anlamı ve sınırları üzerine konuşmalar (s. 77-114) içinde. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

4. Cevizci, A. (2014). Etik-ahlak felsefesi. İstanbul: Say Yayınları.

5. Duignan, B. (Ed.). (2011). Thinkers and theories in ethics. New York: Britannica Educational Publishing in association with Rosen Educational Services.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. EPİKÜROS’UN HAZCILIK ÖĞRETİSİNDE ERDEM KAVRAMININ YERİ;Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi;2024-06-15

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3