Farklı protein kaynaklarının salamın fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerine etkileri
Author:
Çırak Nalan1ORCID, Çelik Muhammed Alpgiray2ORCID, Çetin Kader3ORCID, Akpınar Bayizit Arzu4ORCID, Bekar Ertürk4ORCID, Ünal Taha Turgut4ORCID, Kamiloğlu Beştepe Senem4ORCID
Affiliation:
1. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU, GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ, ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ PR. 2. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 3. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU, GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ 4. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR.
Abstract
Amaç: Tüketicilerin doğal katkı maddeleri içeren; yağ, kolesterol ve tuz seviyeleri düşürülmüş; besin değeri yüksek ve bitkisel içerikli fonksiyonel et ürünlerine gösterdikleri ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada; sığır eti kaynaklı kıymaya soya unu, mercimek unu ve nohut unu baklagil proteinleri, bal kabağı unu, karabuğday unu, peynir altı suyu tozu ile Spirulina ve Chlorella cinsine ait mikroalg tozları gibi farklı protein analoglarının ilave edilmesiyle üretilen salam örneklerinin çeşitli özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve yöntem: Temel salam hamuru sığır eti kaynaklı kıymaya ilave olarak %2 tuz, %0,3 karabiber, %0,3 zencefil, %0,1 kişniş, %0,25 toz şeker, %0,25 tatlı kırmızıbiber, %2 süt tozu, %16,6 buz ve %2,5 nişasta kullanılarak hazırlanmıştır. Temel salam hamuruna Spirulina platensis tozu, Chlorella vulgaris tozu, peynir altı suyu tozu, soya unu, mercimek unu, nohut unu, bal kabağı unu ve karabuğday unu protein analogları ilavesiyle üretilen salam numunelerinin fiziko-kimyasal ve duyusal özellikleri ile aminoasit içerikleri belirlenmiştir.
Bulgular ve sonuç: Salamın baklagil proteinleri (nohut unu, mercimek unu ve soya unu) peynir altı suyu tozu, bal kabağı unu, karabuğday unu ve alg kaynaklı proteinler (Spirulina platensis ve Chlorella vulgaris) ile zenginleştirilmesinin ürün besin değerini iyileştirdiği ve tüketici açısından tercih edilebileceği belirlenmiştir. Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, soya unu ve bal kabağı unu ilavesi ile üretilen salamların protein değerinde artış gösterdiği belirlenmiştir. Kullanılan protein kaynağına bağlı olarak renk parametreleri açısından da önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Salamın Chlorella vulgaris ilavesi ile zenginleştirilmesinin aminoasit profili üzerine olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Duyusal değerlendirme ile en çok beğeni alan salam örneğinin karabuğday unu ilaveli örnek olduğu belirlenmiştir.
Publisher
Central Research Institute of Food and Feed Control
Reference60 articles.
1. Abdalhai, M. H., Bashari, M., Lagnika, C., He, Q. and Sun, X. (2014). Effect of ultrasound treatment prior to vacuum and modified atmosphere packaging on microbial and physical characteristics of fresh beef. Journal of Food and Nutrition Research, 2(6), 312-320. 2. Abdullah, N., Rosselan, A. and Ahmad, N. (2018). Effects of the addition of okara flour on the proximate and amino acid compositions of beef sausage. Proceedings of 2nd International Conference on Food Quality, Safety and Security, 1, 26-32. 3. Andrade, L. M., Andrade, C. J., Dias, M., Nascimento, C. A. O. and Mendes, M. A. (2018). Chlorella and Spirulina microalgae as sources of functional foods, nutraceuticals, and food supplements: An overview. MOJ Food Processing & Technology, 6(1), 45-58. 4. Anonim (2019). Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği. Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Tebliğ No: 2018/52. (Erişim Tarihi: 01.02.2023) https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/01/20190129-4.htm 5. Anvar, A. A. and Nowruzi, B. (2021). Bioactive properties of spirulina: A review. Microbial Bioactives, 4, 134-142.
|
|