Affiliation:
1. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU, MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ
Abstract
Üretimin dijital dönüşüme geçmesinin ardından değişen çalışma hayatında, yoğun iş temposu nedeniyle giderek artan bir öneme sahip olan İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun temel amacı kişileri iş kazalarından ve meslek hastalıklarından koruyarak, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının oluşturulmasıdır.
Bu çalışmanın temel amacı, bir üniversitenin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin aldıkları İş Sağlığı ve Güvenliği Dersleri sonucunda algı düzeylerinin belirlenmesidir. Betimsel analiz niteliğindeki bu araştırma, üniversitenin Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenim gören beş ayrı programdan toplam 350 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. 5’li Likert tipinde 33 maddelik anket formu katılımcılara ders esnasında Google Forms linki gönderilmiştir.K ullanılabilir 333 form değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların %47’si meslek lisesi mezunudur. %46,8’inin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu hakkında bilgisi vardır. %96’sı İş Sağlığı ve Güvenliğine dikkat edilmesinin iş verimine olumlu katkıda bulunacağını belirtmiştir. İş sağlığı ve güvenliği programında öğrenim gören öğrencilerin programları gereği İSG algıları beklenilen şekilde yüksek çıkmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, aldıkları İş Sağlığı ve Güvenliği dersi, öğrencilerin kendi ilgi alanlarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak daha bilgili oldukları sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Reference19 articles.
1. Aydoğan, Z. (2021). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri ve Bu Eğitimin Çevre Sağlığı Farkındalığına Etkisi. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,13(1), 261-284.
2. Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. (12. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
3. Chan, S. C., & Mak, W.-m. (2012). High performance human resource practices and organizational performance: The mediating role of occupational safety and health. Journal of Chinese Human Resources Management, 136-148.
4. Çalışkan, B. Ö., & Tüzüner, V. L. (2019). Çalışanların Kadercilik AlgIlarInIn Iş Güvenliği Endişelerine İlişkin Algılarına Etkisi: Depo Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma. Kesit Akademi Dergisi, Yıl: 5, Sayı:18, 60-70.
5. Dursun, S. (2012). İş Güvenliği Kültürü, Kavram, Modeller, Uygulama. İstanbul: Beta Yayınları.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献