Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, EDEBİYAT (DR)
2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ
Abstract
Ana dilinden başka bir dil öğrenme, çağın beklentilerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsmda Türkiye ve Dünya’da hedef dil olarak Türkçe öğrenmeye ilginin yoğun olduğunu söylemek mümkündür. Diğer dillerin yabancı dil olarak öğretim sürecinde olduğu gibi Türkçenin de yabancı dil olarak öğretimi, öğreniciler için sadece farklı bir dil öğrenme anlamına gelmemekte aynı zamanda öğrenilen dil ile çağın gerektirdiği becerilerin gelişimi de sağlanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında günümüzde Türkçe öğrenme sürecinin 21. yüzyıl becerileriyle desteklenmesi önem arz etmektedir. Bugün yurt içi ve yurt dışında K-12 düzeyinde hedef dil olarak Türkçe öğretiminin yaygınlık kazandığı dikkate alındığında özellikle yabancı uyruklu çocuklara Türkçe öğretim faaliyetlerinde bu becerilerin kazandırılması bir gerekliliğe dönüşmektedir. K-12’de yabancılara Türkçe öğretim süreci, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı’na göre düzenlenmektedir. Bu araştırmanın amacı, programda okul öncesinden liseye dek dil düzeyleri dikkate alınarak dil becerilerine yönelik sunulan kazanımların, 21. yüzyıl becerilerini ne ölçüde yansıttığını belirlemektir. Söz konusu amaç doğrultusunda nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırma verilerin toplanmasında Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı ve 21. Yüzyıl Beceriler Çerçevesi olmak üzere iki temel veri kaynağı esas alınmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Ulaşılan bulgulardan hareketle öğrenme ve inovasyon becerileri, bilgi, medya ve teknoloji becerileri ile yaşam ve kariyer becerileri olmak üzere üç ana başlıkta toplanan 21. yüzyıl becerilerinin K-12 düzeyinde kazanımlar boyutunda yer aldığı; dil düzeyine göre alt yeterlikleri temsil gücünün değiştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi
Reference55 articles.
1. Ajjan, H., and Hartshorne, R. (2008). Investigating faculty decisions to adopt web 2.0 technologies: theory and empirical tests. Internet and Higher Education, 11(2), 71-80.
2. Anderson, L W., Krathwohl, D., (Eds). Airasian, P. W., Cruikshank, K.A., Mayer, R E., Pintrich, P.R , Raths, J., Wittrock, M. C. (2010). Öğrenme öğretim ve değerlendirme ile ilgili bir sınıflama (D. A. Özçelik, Çev.). Pegem Yayıncılık.
3. Aydın, E., ve Tunagür, M. (2021). Yabancı dil olarak Türkçe öğretim programının 21. yüzyıl becerileri açısından incelenmesi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(32), 349-374.
4. Balcı, M. & Melanlıoğlu, D. (2020). Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi programı üzerine. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 173-198.
5. Bloom, B. (2012). İnsan nitelikleri ve okulda öğrenme (2. Basım). (D.A. Özçelik, Çev.). Pegem Akademi.