Affiliation:
1. KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, gelişmekte olan bir ekonomide faaliyet gösteren yeni girişimlerin hayatta kalması ve erken dönem başarısını etkileyen unsurların incelenmesidir. Söz konusu olgunun teorik karmaşıklığı ve gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki dinamiklerine ilişkin yönlendirici öncül çalışmaların eksikliği göz önüne alınarak keşifsel bir araştırma tasarlanmıştır. Hayatta kalma ve başarı üzerinde etkili olabilecek çevresel, örgütsel ve kuruculara ilişkin bir faktör seti önerilerek bunlar arasındaki ilişkiler niteliksel karşılaştırmalı analiz (QCA) yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın görgül ortamı Türkiye yeni girişim (startup) ekosistemidir. Bulgular, farklı düzeylerdeki unsurlar arasındaki karmaşık etkileşimlerin yeni girişimlerin hayatta kalması ve başarısında (erken dönemde birleşme/satın alma) etkili olabileceğine işaret etmektedir. Çevresel, örgütsel ve kuruculara ilişkin özelliklerin farklı kombinasyonları bu iki sonuca ulaşmada alternatif yollar sağlayabilmektedir. Hayatta kalma yerel yetkinliklerin etkin kullanımı ile mümkün olabilse de erken dönemde birleşme/satın alma gibi bir başarı yakalayabilmek daha ziyade global yetkinliklere sahip olmakla ilişkilidir.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference74 articles.
1. Ahlers, G. K., Cumming, D., Günther, C. ve Schweizer, D. (2015), “Signaling in equity crowdfunding”, Entrepreneurship Theory and Practice, 39(4), 955-980.
2. Ahlstrom, D. ve Bruton, G. D. (2006), “Venture capital in emerging economies: Networks and institutional change”, Entrepreneurship Theory and Practice, 30(2), 299-320.
3. Armanios, D.E., Eesley, C.E., Li, J. ve Eisenhardt, K.M. (2017), “How entrepreneurs leverage institutional intermediaries in emerging economies to acquire public resources”, Strategic Management Journal, 38(7), 1373-1390.
4. Atomico (2018), “The state of European tech 2018”, https://2018.stateofeuropeantech.com/, Atomico (Erişim Tarihi: 01.03. 2022).
5. Barney, J. B. (2020), “Measuring firm performance in a way that is consistent with strategic management theory”. Academy of Management Discoveries, 6(1): 5-7.