Abstract
İnsansız hava aracı üzerine entegre edilen gelişmiş kamera sistemleri sayesinde yüksek çözünürlüğe sahip görüntüler elde edilebilmektedir. Bu görüntüler çoğu zaman, uydu görüntülerine göre mekânsal, zamansal, radyometrik ve spektral çözünürlük olarak daha avantajlıdır. Ancak, taranan alanların büyüklüğüne bağlı olarak, elde edilen veriler büyük boyutlara ulaşmakta ve fazla yer kaplamaktadır. Bu nedenle verilerin işlenerek anlamlı bilgilerin ve çıkarımların elde edilmesi zorlaşmaktadır. Görüntülerin içerisinden anlamlı olan verilere ulaşabilmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Önceleri, operatörler görüntüleri tek tek inceleyerek analiz etmekte iken, günümüzde nesne tabanlı ve piksel tabanlı veri çıkarımları geliştirilmiştir. Bu yöntemler sayesinde, veriler hızlı ve yüksek doğruluk oranına sahip olacak şekilde yazılımlar tarafından ayrıştırılabilmektedir. Segmentasyon ve sınıflandırma yöntemleri sayesinde kategorilendirme, alt sınıflara bölme, ayrıştırma, tespit etme gibi işlemlerin yapılması kolaylaşmaktadır. Büyük ve karmaşık verilerin analizi için veri üzerinde yapılacak segmentasyon ve sınıflandırma işlemleri oldukça kritik öneme sahiptir. Birçok çalışma göstermektedir ki bu teknikler ve uygulamalar her geçen gün gelişmekte ve literatüre girmektedir. Bu çalışma kapsamında, insansız hava araçları ile yapılan segmentasyon ve sınıflandırma çalışmalarına değinilmiş, çalışmaların sonuçları irdelenmiştir. Hibrit ve derin öğrenme temelli teknikler kullanılan çalışmaların diğer çalışmalara göre daha verimli sonuçlar ürettiği görülmektedir.
Publisher
Turkiye Insansiz Hava Araclari Dergisi
Reference51 articles.
1. Akar, A., Akar, Ö., & Bayata, H. F. (2021). SenseFly eBeeX İHA ile Üretilen Ortofotonun Konum Doğruluğunun İncelenmesi. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, 3(2), 65-68.
2. Albayrak, E. (2021). Derin öğrenme ile İHA görüntülerinden nesne tespitinin yapılması (Master's thesis, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
3. Alptekin, A., & Yakar, M. (2020). Heyelan bölgesinin İHA kullanarak modellenmesi. Türkiye İnsansız Hava Araçları Dergisi, 2(1), 17-21.
4. Amin, M., Abdullah, S., Abdul Mukti, S. N., Mohd Zaidi, M. H. A., & Tahar, K. N. (2020). Reconstruction of 3D accident scene from multirotor UAV platform. The International Archives of the Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences, 43, 451-458.
5. Bhadoria, P., Agrawal, S., & Pandey, R. (2020, December). Image segmentation techniques for remote sensing satellite images. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering (Vol. 993, No. 1, p. 012050). IOP Publishing.