Abstract
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin ters yüz edilmiş matematik sınıflarına hazırbulunuşluk düzeylerini ve öz düzenleyici öğrenme beceri düzeylerini belirlemek ve cinsiyet, sınıf düzeyi, internet erişimi değişkenleri açısından araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada son olarak, öğrencilerin matematik dersindeki öz düzenleyici öğrenme beceri düzeyleri ile ters yüz edilmiş matematik sınıflarına hazırbulunuşluk düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma betimsel tarama modeli ve ilişkisel tarama modellerinden nedensel karşılaştırma ve korelasyonel yaklaşım ile yürütülmüştür. Araştırma, 328 ortaokul öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Ters Yüz Öğrenme Hazırbulunuşluk Ölçeği ve Matematikte Öz Düzenleyici Öğrenme Stratejileri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin hem ters yüz edilmiş matematik sınıflarına hazırbulunuşluk düzeylerinin “iyi” hem de öz düzenleyici öğrenme beceri düzeylerinin “iyi” düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, hazırbulunuşluk düzeyi için cinsiyet değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılaşma göstermezken sınıf düzeyi ve internet erişimi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar olduğu gözlenmiştir. Öğrencilerin matematik dersindeki öz düzenleyici öğrenme beceri düzeyleri için ise internet erişimi değişkeni açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği; cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından istatiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği gözlenmiştir. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin, matematik dersindeki öz düzenleyici öğrenme beceri düzeyleri ile ters yüz edilmiş matematik sınıflarına hazırbulunuşluk düzeyleri arasında istatistiksel olarak “yüksek” düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
International Journal of Educational Studies in Mathematics (IJESIM)
Reference77 articles.
1. Adams, D., Sumintono, B., Mohamed, A. ve Noor, N.S.M. (2018). E-learning readiness among students of diverse backgrounds in a leading malaysian higher education institution. Malaysian Journal of Learning and Instruction, 15(2), 227-256.
2. Aktan, S. ve Tezci, E. (2013). Matematikte öz düzenleyici öğrenme stratejileri ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. New World Sciences Academy (NWSA) Education Sciences, 8(1), 46-62.
3. Algarni, B. ve Forgues, H.L. (2022). An evaluation of the impact of flipped-classroom teaching on mathemetics proficiency and self-efficacy in Saudi Arabia. British Journal of Educational Technology (BJET), 54(1), 414-435. doi: 10.1111/ bjet.1325 0
4. Alpaslan, M.M. ve Ulubey, Ö. (2019). Matematik dersindeki başarı duygusu, öz- düzenleyici öğrenme stratejileri ve akademik başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2), 1-14. doi: 10.17556/erziefd.458020
5. Apriska, E. ve Sugiman (2020). Flipped classroom research trends in mathematics learning in Indonesia. Ahmad Dahlan International Conference on Mathematics and Mathematics Education, 1613, 1-9.