Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeği: Türkçe’ye Uyarlama, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
-
Published:2022-12-18
Issue:
Volume:
Page:
-
ISSN:2636-8048
-
Container-title:Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi
-
language:tr
-
Short-container-title:Yönetim Akademisi
Author:
ERTEN Şerafettin1ORCID, TÜRKMEN İbrahim2
Affiliation:
1. UŞAK ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2. UŞAK ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Kim (2009) tarafından geliştirilen Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeğinin geçerliğinin ve güvenilirliğinin test edilerek Türkçe uyarlamasının yapılmasıdır. Ölçek öncelikle beş aşamalı bir yöntemle Türkçe’ye çevrilmiştir. Ölçeğin madde kapsam geçerlik indeksi 0,82 ile 1.00 arasında değişmektedir ve toplam madde kapsam geçerlik indeksi 0,96 olarak hesaplanmıştır. Ölçekte yer alan maddelerin anlaşılırlığının tespit edilmesi için 40 kişiye pilot uygulama yapılmış ve sonrasında araştırmaya geçilmiştir. Araştırma verileri, farklı kurumlarda kamu personeli olarak görev yapan 293 kişiden online olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS v.26.0 ve AMOS v.26.0 paket programları kullanılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğine yönelik açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Ölçeğin güvenilirliği için ise Cronbach’s Alpha katsayısı, madde-toplam korelasyonları, %27’lik alt-üst grup madde karşılaştırmaları ve test-tekrar test analizi kullanılmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçekte yer alan 12 maddenin iki faktör altında toplandığı ve toplam varyansın %66,609’unu açıkladığı tespit edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analiz sonucunda ölçeğin 12 maddeden oluşan iki boyutlu yapısının kabul edilebilir uyum indeks değerlerine sahip olduğu görülmüştür. Ölçeğin Cronbach’s Alpha katsayısı 0,929 olup, yüksek güvenilirlik düzeyine sahiptir. Ayrıca ölçeğin madde-toplam korelasyonlarının 0,533 ile 0,812 arasında değiştiği ve %27’lik alt-üst grup madde karşılaştırmalarına yönelik yapılan t-testi sonuçlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Yapılan test-tekrar test analizi sonucunda farklı tarihlerde toplanan veriler arasında anlamlı farklılık olmadığı ve ölçeğin test-tekrar test güvenilirliğine sahip olduğu görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, 12 maddeden oluşan iki boyutlu Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeğinin Türk kültüründe kamu personelinin kamu hizmetine yönelik motivasyonunu ölçmede geçerli ve güvenilir olduğunu ortaya koymuştur.
Publisher
Uluslararasi Yonetim Akademisi Dergisi
Reference38 articles.
1. AKGÜL, Aziz (2003), Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri SPSS Uygulamaları, Emek Ofset, Ankara, 2. Baskı. 2. AKGÜL, Aziz ve ÇEVİK, Osman (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri SPSS'te İşletme Yönetimi Uygulamaları,Emek Ofset, Ankara, 2. Baskı. 3. ALTUNIŞIK, Remzi, COŞKUN, Recai, BAYRAKTAROĞLU, Serkan, ve YILDIRIM, Engin (2012), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Kitabevi, Sakarya, 7. Baskı. 4. ANDERFUHREN-BIGET, Simon, VARONE, Frédéric , GIAUQUE, David ve RITZ, Adrian (2010), “Motivating Employees of the Public Sector: Does Public Service Motivation Matter?”, International Public Management Journal, S.13(3), ss. 213-246. 5. ANDERSEN, Lotte Bøgh, JENSEN, Ulrich Thy ve KJELDSEN, Anne Mette (2020), “Public Service Motivation and Its Implications for Public Service”, The Palgrave Handbook of the Public Servant (Ed. Helen Sullivan, Helen Dickinson, Hayley Henderson), Palgrave Macmillan, Cham, ss. 1-18.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
|
|