Türk Devletleri Teşkilatının Siyasi ve Ekonomik Potansiyeli

Author:

AYDİLEK Emre1ORCID

Affiliation:

1. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Son yüzyılda, küresel politikaların temel aktörleri arasında, uluslararası örgütlerin etki alanı ve belirleyiciliği gittikçe artmaktadır. Barışın, güvenliğin, refahın yaygınlaşması gibi temel rollerine ek olarak uluslararası örgütler, aynı zamanda üyesi olan devletlerin çıkarlarını maksimize etme ve hükümetler arası ilişkileri geliştirme işlevleri de oynamaktadır. Bu kapsamda, çalışmada, tarihsel kökleri ve entelektüel derinliği olan Türk Devletleri Teşkilatı’nın küresel ve bölgesel ilişkiler bağlamında mevcut potansiyeli ve gelecek perspektifleri tartışılmıştır. Nispeten yeni bir bölgesel örgütlenme olan Türk Devletleri Teşkilatı’nın küresel aktörler arasında önemli bir yer edinebilmesi için, üye ülkelerin münferit ve ortak koşullarda sahip olduğu siyasi, askeri ve ekonomik potansiyelleri, güvenilir ve güncel veriler ile politik gerçekler çerçevesinde analiz edilmiş, elde edilen bulgular ve ilgili literatür yardımıyla, örgütün gelecekteki yönelimi ve politikaları konusunda birtakım perspektifler sunulmuştur. Analizi gerçekleştirebilmek için çeşitli kavramsal ve kuramsal açıklamalardan, tarihsel arka plandan ve mevcut durumu açıklamaya yardımcı olacak veri setlerinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak Teşkilata dayanak oluşturan felsefi ve ideolojik görüşler özetlenmiştir. Ardından Türk Devletleri Teşkilatının kurumsallaşma düzeyi incelenmiştir. Teşkilatın kuruluşu ve temel yapısı, tarihsel düzeyden yasal metinlere, kuruluşun organlarından işleyişine uzanan bir diyalektik içinde açıklanmaya çalışılmıştır. Bu açıklamalar sayesinde elde edilecek altyapı ile teşkilata üye ülkelerin potansiyelleri hem üye ülkeler bazında hem de başarılı bir örneklem ile karşılaştırmalı bir düzeyde ele alınabilecektir.

Publisher

Uluslararasi Yonetim Akademisi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference51 articles.

1. AKÇURA, Yusuf (1978), Türkçülük: Türkçülüğün Tarihi Gelişimi, Türk Kültür Yayınları, İstanbul.

2. AKÇURA, Yusuf (2022), Üç Tarz-ı Siyaset, Ötüken Yayınları, İstanbul.

3. AL SHAHER, Ismael (2015), “Organization of Turkic States: Old Turkish İdeas With Modern Templates”, Palarch’s Journal Of Archaeology Of Egypt/Egyptology, S.19(1), ss.394-412.

4. ARCHER, Clive (2015), International Organizations, Routledge, Birleşik Krallık.

5. ATSIZ, Hüseyin Nihal (2021), Turancılık, Milli Değerler ve Gençlik, Ötüken Neşriyat, İstanbul.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3