Enerji Santrallerinin Sosyo-Ekonomik Yararları ve Doğaya Verdiği Zararların Karşılaştırılmalı Analizi: Neom Şehir Projesi Örneği

Author:

TAGHIYEV Ali1ORCID

Affiliation:

1. Azerbaycan Milli Bilimler Akedemisi Nahçıvan Şubesi

Abstract

Çalışmanın konusu, İklim değişikliği ile mücadele kapsamında sürdürülebilir enerji kaynaklarının oluşturulması ve kullanılması ile ilgili olarak iyi proje örneklerinin incelenmesidir. Bu kapsamda “NEOM Projesi” örnek alınarak genel bir incelemede bulunulmuştur. Çalışmanın amacı, yenilenebilir enerji kaynaklarının çağımız için ne kadar önemli olduğunu kısaca ortaya koymak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının dönüştürülmekte olan ya da dönüştürülecek olan şehirler ile ve yeni kurulan akıllı şehirlere uyarlanmasının önemini ortaya koymaktır. Ayrıca çalışma ile “Neom şehir projesi neden yapıldı?”, “Neom şehir projesi neden ayna tasarımı ile inşa edilecek?” ve “Böyle bir projeye neden ihtiyaç duyulmuştur?” gibi sorulara cevaplar sunulmuştur. Neom Projesi birçok yönü ile akıllı kentler için bir rol model olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle bu şehirlere olan ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu nedenle bu şehirlerin incelenmesi ve SWOT analizinin yapılması, yeni projelerin kurgulanmasında önemli bir veri olacaktır. Çalışmanın gerçekleştirilmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Neom projesi için, Neom projesinin internet sitesindeki bilgilere ulaşılarak genel bilgiler sunulmuştur. Bilgilerin daha iyi anlaşılabilmesi için enerji türleri kavramına yer verilmiş ve günümüzde dünyada en çok kullanılan enerji türleri ve nükleer santrallerin yoğun olarak kullanıldığı devletlerin istatistiksel durumu açıklanmıştır. Sonuç olarak, iklim değişikliği sorunu, dünyanın geleceği için büyük için büyük tehdittir. Bu sorunun çözümü için de yenilenebilir enerji kaynakları önemli bir unsur haline gelmiştir. Bu bağlamda yeni nesil şehirlerin kurulması ve bu şehirlerinin enerji altyapısının elektrik enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşturulması daha yararlı olacaktır.

Publisher

Uluslararasi Yonetim Akademisi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference44 articles.

1. AKKUŞ, Hilmi Tunahan, GÜRSOY, Samet, DOĞAN, Mesut ve DEMİR, Ahmet Burak (2022), “Metaverse and Metaverse Cryptocurrencıes (Meta Coıns): Bubbles or Future?”, Journal of Economics Finance and Accounting, S.9(1), ss.22-29.

2. ALADA, Adalet, GÜRPINAR, Ergün ve BUDAK Sevim (1993), “Rio Konferansı Üzerine Düşünceler”, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, S.3(4), ss.93-108.

3. AYDIN, Abdullah, GÜNDOĞMUŞ, Bekir (2022), “İklim Değişikliği, Toplumsal Bilgilendirme ve Algılama Boyutu”, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik ve Dirençli Kentler: Uygulamalar, Sorunlar ve Çözümler (Ed. Yakup Bulut, Miraç Arslan), Çizgi Yayınevi, Konya, ss.111–121.

4. BAGHIROV, Aynura (2018), “Enerji Kaynaklarında Güvenlik Sorunu ve Nükleer Santraller: Metsamor Nükleer Santrali Örneği”, Türk Dünyası Araştırmalar Dergisi, S.120(236), ss.215-232.

5. BAYRAÇ, Hüseyin Naci (2011), “Küresel Rüzgar Enerjisi Politikaları ve Uygulamaları”, Uludağ Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.30(1), ss.37-57.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3