Affiliation:
1. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
2. KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) Van ilindeki turizm sektörüne katkılarını incelemek amacıyla yapılmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim ve görüşme tekniğinin kullanıldığı bu çalışmada, DAKA’nın turizm ve kırsal kalkınma birimi ile beşerî sermaye ve girişimcilik politikaları birimi ile genel sekreterlik birimi seçilmiş ve bu birimlerde çalışanlarla mülakat yapılmıştır. Araştırma soruları ilgili literatürün taranmasıyla oluşturulmuş ve veriler yarı yapılandırılmış mülakat formuyla elde edilmiştir. Verilerin analizi süresi boyunca, alınan cevaplar ayıklanmış, bu işlemden sonra alınan cevaplardan tema, kategori ve alt kategoriler oluşturarak tablo haline getirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, kurumsal faaliyetler, turizm temelli kalkınma, paydaşlar, politika belirleme, yatırım, kültürel miras, turizmde hizmet kalitesi, amaç ve hedefler şeklinde temalar ortaya çıkmıştır. Van ili destinasyona özel eylem planı hazırlandığı, turizm sektörüne yönelik olarak eğitimler verildiği, konaklama birimlerine yönelik kapasite artırma desteği verildiği, inanç turizmi, eko turizm gibi alanlara yönelik hedeflerin belirlendiği, mekân kalitesinin artırılması gerektiği, turizm alanında tüm paydaşlarla iş birliğine gidildiği, kurumda ve birim özelinde yeterli sayıda turizm alanında eğitim almış personelin istihdam edilmediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Publisher
Ankara Haci Bayram Veli University
Reference35 articles.
1. Alpaslan, E. T. ve Aydın, H. İ. (2021). Turizmin Gelişmesinde Kalkınma Ajanslarının Rolü: Dicle Kalkınma Ajansı Örneği. International Journal of Economics, Politics, Humanities & Social Sciences, 4 (3), 110-124.
2. Apalı, A. ve Yıldız, R. (2015). “Bölgesel Kalkınma Ajansları: Fransa ve İngiltere Örnekleri”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 1(23):66-88.
3. Aydoğdu, A. ve Sezer, M. (2018). Kalkınma Ajanslarının Turizmin Gelişimine Etkileri: Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı-Kastamonu Örneği. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 5(19), 584-601.
4. Bakırcı, F., Demet Ekinci, E. ve Şahinoğlu, T. (2014). “Bölgesel Kalkınma Politikalarının Etkinliği: Türkiye Alt Bölgeler Bazında bir Uygulama”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18(2):281-98.
5. Başol, K., Durman, M. ve Çelik, M. Y. (2005). “Kalkınma Sürecinin Lokomotifi: Doğal Kaynaklar”. Muğla Üniversitesi SBE Dergisi (14):61-71.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献