Children's Museums in New Normal through Museological Approaches

Author:

KARADENİZ Ceren1

Affiliation:

1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından 2019 yılında üzerinde çalışılan yeni müze tanımında vurgulanan geçmiş ve gelecek bağlantısı kurma, demokratikleştirici, kapsayıcı ve çok sesli alanlar olmak gibi işlevler 1899 yılından beri varlığını sürdüren; eğitim bilimde yaşanan gelişmelere paralel ilerlemeler kaydeden ve kendi içinde farklı türlere ayrılarak sayıca çoğalan çocuk ve gençlik müzelerinin var oluş felsefeleri ve amaçlarıyla örtüşmektedir. Tamamen eğitsel amaçlı açılmakta ve çalışmakta olan bu müzeler ziyaretçi merkezli ve etkileşimli müze anlayışının çıkış noktası olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda çocuk müzesi, ICOM tarafından henüz resmi olarak onaylanmasa da toplumsal işlevleri öne çıkan yeni müze tanımına katkı sağlayacak içeriğe sahiptir. Ziyaretçi katılımının öne çıktığı etkileşimli örneği olan çocuk müzesinde seçim ve kontrol çocuklara bırakılmakta; bilgi ve kişisel deneyim ön plana çıkmakta; kişisel yaşantılarla bağ kurulmakta, iletişim ve iş birliğinin sağlanacağı öğrenme programları oluşturulmakta ve duyguları harekete geçirecek eğlenceli uygulamalara yer verilmektedir. Geniş öğrenme olanakları sunan bu “aile dostu” kurumların sayısı ve türleri yıllara dayanan bir müze geleneği olmayan ülkelerde de artış göstermektedir. Etkileşim özellikleriyle öne çıkan çocuk müzelerinin COVID 19 pandemisi karşısında aldıkları aksiyon yeni normal olarak tanımlanan post pandemi sürecinde müzeler açısından önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma çocuk müzelerinin kapsamını, çeşitlenen hedef ve amaçlarını ve güncel konulara vurgu yapan sergi örneklerini betimleyerek, çağdaş müzecilik yaklaşımları doğrultusunda çocuk müzelerine yönelik tartışmaları değerlendirmeyi amaçlamış ve COVID 19 pandemisi sürecinde ve sonrasında gerçekleştirdikleri çalışmaları tanımlamıştır.

Publisher

Journal of International Museum Education

Reference29 articles.

1. Anderson, D., and K. B. Lucas. (2001). A wider perspective on museum learning: Principles for developing effective post-visit activities for enhancing students’ learning. In Using Museums to Popularise Science and Technology, (eds. S. Errington, S. Stocklmayer, and B. Honeyman) 131– 141. London: Commonwealth Secretariat.

2. Anderson, D.; Piscitelli, B.; Weier, B.; Everett, M. and Tayler, C. (2010). Children’s Museum Experiences: Identifying Powerful Mediators of Learning. Curator The Museum Journal, 45 (3): 213-231.

3. Anderson, D., Piscitelli, B., & Everett, M. (2008). Competing agendas: Young children’s museum field trips. Curator: The Museum Journal, 51(3), 253–273.

4. Andre, L., Durksen, T. & Volman, M.L. (2017). Museums as avenues of learning for children: a decade of research. Learning Environ Res 20, 47–76 .

5. Association of Children’s Museums (2021). Exclusive Opportunities by and for ACM Members. Erişim Tarihi: 07.02.2021 Erişim adresi: https://www.childrensmuseums.org/acm-member-opportunities

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. Examination of Visitor Experience for Children's Museums;GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences;2023-09-18

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3