Affiliation:
1. BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
2. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmada, dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma başarısını etkileyen öğrenci, okul ve ülke faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda PIRLS 2021’de yer alan veriler arasından öğrenci ve okul düzeyindeki değişkenler belirlenmiş ve bu değişkenlerle ilgili veriler analize dahil edilmiştir. Ayrıca, ülkelerin gelirlerinin bireylere dağılımları ile ilgili GINI, gayri safi milli hasılanın eğitime ayrılan yüzdesi (EDGDP) ve Hofstede’nin kültürel boyut teorisinden hareketle eğitimle ilişkili olan alt boyutlar da ülke düzeyinde değişkenler olarak ele alınmıştır. Ülke, okul ve öğrenci düzeyi ile ilgili çeşitli değişkenlerin okuma başarısıyla ilişkisini incelemek amaçlandığından araştırmada yöntem olarak ilişkisel tarama modeli benimsenmiş ve veriler hiyerarşik bir yapıda olduğu için istatistiksel analizlerde hiyerarşik lineer modelleme tekniği kullanılmıştır. Analizler sonucunda öğrenci düzeyi boyutunda öğrenci zorbalığı, okumayı sevme, kendinden emin okuma, öğrenme için ev kaynakları ve evdeki dijital araçlar değişkenlerinin okuma başarısını yordadığı bulgulanmıştır. Bu değişkenlere ilaveten okul düzeyinde değişkenlerin eklenmesi ile yapılan analizler sonucunda ise akademik başarı üzerine okulun etkisi ve okul disiplini değişkenlerinin okuma başarısını yordadığı tespit edilmiştir. Öğrenci ve okul düzeyi ile ilgili değişkenler eklenerek ülke düzeyinde ele alınan değişkenlerden de ülkelerin uzun dönem-kısa dönem ve belirsizlikten kaçınma düzeyleri okuma başarısını yordadığı belirlenmiştir.
Publisher
Balikesir Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference67 articles.
1. Akçin, F. N. (2016). Öğrenme güçlüğü olan çocuklar. S. Vuran içinde, Özel eğitim (s. 331-368). Maya Akademi.
2. Al Jefri, H. M., & Areepattamannil, S. (2019). Examining the relations of early literacy activities and skills to reading dispositions, engagement, and achievement among fourth-grade students in the United Arab Emirates. Social Psychology of Education, 22(4), 901-920. https://doi.org/10.1007/s11218-019-09504-7
3. Arık, S. (2022). The predictive power of enabling discipline and time management in classroom on reading performance: the analysis of PISA 2018 data. International Journal of Eurasian Education and Culture, 7(17), 1272-1299.
4. Ari Kaukiainen, C. S., Tamminen, M., Vauras, M., Mäki, H., & Poskiparta, E. (2002). Learning difficulties, social intelligence, and self-concept: connections to bully-victim problems. Scandinavian Journal of Psychology, 43(3), 269-278.
5. Badri, M. (2019). School emphasis on academic success and TIMSS science/math achievements. International Journal of Research in Education and Science, 5(1), 176-189.