Affiliation:
1. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
2. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Abstract
Bu araştırma, Üçüncü Sinema konulu akademik çalışmaların yapısını, gelişimini ve eğilimlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda Scopus veri tabanındaki yayınlara erişim sağlanmıştır. Scopus veri tabanında; başlık, özet ve anahtar kelimeler bölümüne “third cinema” kelimesi yazılarak tarama yapılmıştır. Araştırmanın bulguları tablo, grafik ve şekillerle gösterilmiş, VOSviewer programı ile veriler haritalandırılmış ve görselleştirilmiştir. Üçüncü Sinema üzerine yapılan akademik çalışmaların bibliyometrik özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda 114 adet akademik çalışmaya erişim sağlanmıştır. Üçüncü Sinema konusunda yapılan en eski çalışmanın Mercer tarafından yazıldığı, en yeni çalışmanın ise Trindade ile Mills’e ait olduğu belirlenmiştir. Akademik çalışmaların 2010 yılından sonra artışa geçtiği, en fazla çalışmanın Mestman, M. tarafından yazıldığı, en fazla çalışma yapılan kurumun ise New York Şehir Üniversitesi olduğu görülmüştür. Ayrıca en fazla çalışmanın Amerika’da yapıldığı, çalışmaların büyük oranda makale türünde yazıldığı, konu alanına göre bakıldığında Güzel Sanatlar ve Beşeri Bilimler alanında daha çok araştırmanın yer aldığı incelenmiştir. Akademik çalışmalara sponsorluk yapanların dağılımına bakıldığında en fazla sponsorluk yapan kurumun Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas/CONICET ( Ulusal Bilimsel ve Teknik Araştırma Konseyi ) olduğu görülmüştür. Akademik çalışmalara en az atıfın 2008 yılında en fazla atıfın ise 2017 yılında yapıldığı, en fazla atıf alan akademik çalışmanın ise “Rethinking Third Cinema” adlı eser olduğu sonucuna varılmıştır. Akademik çalışmalarda iş birliğinin en fazla Birleşik Krallık ile yapıldığı, atıf ağı en yüksek çalışmanın Buchsbaum j. (2001) olduğu, yazar ortak atıf ağı haritasında bağlantı gücü en yüksek yazarın Jameson F. olarak yer aldığı görülmüştür. Ayrıca bibliyografik eşleşme ağı en yüksek kaynağın “Geopolitics” olduğu, araştırmalarda en yoğun anahtar kelime olarak “Üçüncü Sinema” kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Publisher
Film Araştırmaları Derneği
Reference23 articles.
1. Alkan, G. (2014). Türkiye’de Muhasebe Alanında Yapılan Lisansüstü Tez Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma (1984-2012). Muhasebe ve Finansman Dergisi, 61, 41-52.
2. Arda, Ö. (2016). The voice of the angry streets: Third cinema as an example of Memoria del Saqueo - Memory of the Plunder. Hasan Arslan, Mehmet Ali İçbay ve Christian Ruggiero (Editörler), Research on Humanities and Social Sciences: Communication, Social Sciences, Arts içinde (333-344). İsviçre: Peter Lang.
3. Arslan, E. (2022). Sosyal Bilim Araştırmalarında VOSviewer ile Bibliyometrik Haritalama ve Örnek bir Uygulama.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22 (Özel Sayı 2), 33-56.
4. Artsın, M. (2020). Bir Metin Madenciliği Uygulaması: VOSviewer. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi B-Teorik Bilimler, 8 (2), 344-354.
5. Bak, G. (2018). Üçüncü Sinema ve Türkiye’deki Örneklerinden “Press” Filminin İncelenmesi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5 (3), 1-14.