Truth Wars: The Remainder of Postmodern-Poststructuralist Politics

Author:

SUVEREN Yaşar1ORCID

Affiliation:

1. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Abstract

Dünyanın bir süredir gündeminde olan ve ‘hakikat sonrası’ (post-truth) dönem olarak adlandırılan toplumsal ve siyasal durum bir boşlukta oluşmamıştır. Bunu mümkün kılan felsefi ve entelektüel bir arka plan bulunmaktadır. Bu felsefi/entelektüel arka planın, genellikle postmodern ve post-yapısalcı kuramsal argüman ve önermelere dayandığı yönünde yoğun tartışmalar söz konusudur. Hakikat-sonrası çağın temellerinin postmodernist felsefede bir karşılığının bulunup bulunmadığı yönündeki güncel akademik ve siyasal tartışmalar ise devam etmektedir. Hakikat sonrası olarak adlandırılan dönemde, sözü edilen entelektüel temeller üzerinden köklenen siyasetler nedeniyle dünyanın pratikte yaşadığı bir dizi yıkıcı siyasi, ekonomik ve çevresel sorunlarla karşı karşıya bulunuyoruz. Siyasal olarak, otoriter sağ popülizm(ler), kimlik politikalarına dayalı olarak farklılıkların yüceltilmesi ve bunun yol açtığı gerilimler, artan ırkçı ve ayrımcı söylemler, çatışmaları ve savaşları tecrübe ettiğimiz bir ‘insanlık durumu’nu deneyimliyoruz uzun süredir. Bu çalışmada göreliliğin ve farklılığın abartılı bir biçimde övüldüğü, gerçeğin veya hakikatin giderek değersizleştirildiği ‘hakikat sonrası çağ’da, aklı, hakikati ve siyaseti postmodern, postyapısalcı salvoların ‘ayartıcı’ entelektüel halesinden arındırarak ve temellerine oturtarak yeniden ve aktif olarak savunmanın önemli ve acil bir görev olduğu savunulmaktadır. ‘Hakikat sonrası’nın iddia ve ilan edildiği bir çağda hakikate yönelik yükümlülüğümüzü savunmak ve geri kazanmak hiç olmadığı kadar önemli ve acil bir ihtiyaç olmaya devam etmektedir.

Funder

Bulunmamaktadır

Publisher

Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

General Medicine

Reference63 articles.

1. Ancona, M. (2017). Post-truth: The new war on truth and how to fight back. London: Ebury Press.

2. Angermuller, J. (2017). Neden Fransa’da Postyapısalcılık Yok? Entelektüel Bir Neslin Teşekkülü. (Ö Karlık, Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.

3. Appignanesi, R. ve Garratt, C. (2003). Introducing Postmodernism: A Graphic Guide, London: Icon Books Ltd.

4. Aylesworth, G. (2015). “Postmodernism”, The Stanford Encyclopaedia of Philosophy, https://plato.stanford.edu/archives/spr2015/entries/postmodernism/ Son erişim tarihi, 02.01.2022.

5. Balanuye, Ç. (2021). Felsefede Neredeyiz? Yeni bir Etiko-Politiğin Olanağı. B. Özçelik (Ed), Hakikat Sonrası Siyaset, Felsefe, Medya, Uluslararası İlişkiler içinde (ss. 31-42). Ankara: Nika Yayınevi.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3