Affiliation:
1. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
Abstract
Sosyal medyanın insan yaşamında yoğun bir şekilde yer almasıyla birlikte mahremiyet kavramı yeniden sorgulanmaya başlanmıştır. Güvenlik politikaları gereği hayatın birçok anında güvenlik kameraları tarafından gözetleniyor veya özel bilgilerin veri depolarında toplanıyor olması hayatın normali haline gelmiştir. Bu normalleşme ağ toplumu insanının, sosyal medyanın sunmuş olduğu şeffaf, görünür, herkese açık yaşam tarzına uyumunu kolaylaştırmış, paylaşımlar mahremiyet ihlaline rağmen yapılır olmuştur. Üretilen her yeni teknolojik aletin insan yaşamına etkisi tarih boyunca gözlemlenegelen bir gerçekliktir. Ağ toplumuyla birlikte gündelik yaşamın bir parçası olan mobil akıllı telefonlar ve bu telefonlar aracılığıyla zamana ve mekâna bağlı olmaksızın kullanılabilen sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarında yeni davranış kalıpları oluşturmuştur. Toplum içerisinde ağyardan gizlenen ve ifşa edilmesi hoş karşılanmadığı için ayıplama, kınama, dışlama gibi yaptırımlarla karşılık bulan özel durumlar, rahatlıkla toplumun nazarına sunulur hale gelmiştir. Bu durum, toplumun büyük bir kesimini oluşturan sosyal medya kullanıcılarında mahremiyet kavramının çerçevesinin genişlediğini göstermektedir. Buradan hareketle bu araştırmada, fotoğraf ve kısa video paylaşmaya imkân veren WhatsApp durum paylaşma özelliğinin, mahremiyeti dönüştürerek kullanıcılarında yeni davranış kalıpları oluşturup oluşturmadığı ilişkisel tarama modeliyle irdelenmiştir. Sosyal medyanın mahremiyet anlayışına etkisi üzerine yapılan akademik araştırmalar son zamanlarda yoğunlaşmıştır, ancak WhatsApp durum paylaşma özelliği özelinde bir araştırmaya rastlanmamıştır, bu yönüyle araştırma önem arz etmektedir. Yeniden sorgulanmaya başlanan mahremiyet kavramı ve sosyal medya üzerine literatürde yapılan tartışmalara ortak olmak, tartışmayı WhatsApp durum paylaşma özelliği bağlamında ele alarak literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Analizler sonucunda elde edilen çıkarımlardan, kullanıcılarda yeni davranış kalıpları oluştuğu, mahremiyet anlayışının değiştiği, kavramın kapsam alanının genişlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Reference35 articles.
1. Adanır, Oğuz. “Can Çekişenler ve Çırpınanlar”. Enformasyon Toplumu Efsanesi. der. Yusuf Kaplan. 59-74. İstanbul: Rey Yayınları, 1991.
2. Akgül, Mahmut – Toprak, Hande Hekimoğlu. “Sosyal Ağlarda Mahremiyetin Dönüşümü: Instagram Örneği”. AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 10/38 (Eylül 2019), 75-114. https://doi.org/10.5824/1309-1581.2019.3.004.x
3. Algül, And. “Sosyal Ağ Kullanıcılarının Abartılı Paylaşım, Benlik Sunumu ve Mahremiyet Tüketimleri”. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi 13/49 (Ocak 2018), 21-44. https://doi.org/10.14783/maruoneri.vi.322970
4. Altun, Fahrettin. “Kutsal Medya, Kutsal Çağ: McLuhan Düşüncesini Anlamaya Katkı”. Divan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi 21 (Aralık 2006), 63-88.
5. Aydın, Mustafa. "Mahremiyet ve Örtünmenin Dönüşümü". Eskiyeni 12 (Mart 2009), 61-67.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献