Affiliation:
1. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, BİYOLOJİ (YL) (TEZLİ)
2. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Nanopartiküller fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılarak sentezlenebilmektedir. Nanopartikül sentezi için fiziksel ve kimyasal yöntemlerle ilgili yüksek enerji tüketimi, düşük verim, yüksek maliyetler ve çevresel tehlikeler gibi dezavantajlar, yeşil sentezin sunduğu avantajlarla çelişmektedir. Bu yaklaşım, nanopartiküllerin sentezi için uygun maliyetli, daha basit ve çevre dostu bir yöntem sağlayarak algleri, bitkileri, mikroorganizmaları kullanmaktadır. Bu çalışmada, Pimenta dioica su ekstraktı kullanılarak yeşil sentez yöntemi ile gümüş nanopartikül sentezlenmiş ve sentezlenen nanopartiküllerin karakterizasyonları Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılım Spektroskopisi (EDS), UV Görünür Alan Spektroskopisi (UV-Vis) ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. pBR322 plazmid DNA'sı kullanılarak agaroz jel elektroforezi yöntemi ile gümüş nanopartiküllerinin DNA ile etkileşimi incelenmiştir. DNA kırma aktivitesi sonuçlarına göre gümüş nanopartiküllerinin hem hidrolitik hem de oksidatif olarak kırdığı tespit edilmiştir. Gümüş nanopartiküllerinin antioksidan aktivitesi, DPPH●, ABTS●+ ve CUPRAC metotları kullanılarak belirlenmiştir. Antioksidan testlerinin sonuçları sentezlenen gümüş nanopartiküllerinin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.
Publisher
Turk Tarim ve Doga Bilimleri Dergisi
Reference45 articles.
1. Apak, R., Güçlü, K., Özyürek, M., Karademir, S. E. 2004. Novel total antioxidant capacity index for dietary polyphenols and vitamins C and E, using their cupric ion reducing capability in the presence of neocuproine: CUPRAC method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (26), 7970-7981.
2. Assefa, A. D., Keum, Y. S., Saini, R. K. 2018. A comprehensive study of polyphenols contents and antioxidant potential of 39 widely used spices and food condiments. Journal of Food Measurement and Characterization, 12, 1548-1555.
3. Banerjee, J. ve Narendhirakannan, R. T. 2011. Biosynthesis of silver nanoparticles from Syzygium cumini (L.) seed extract and evaluation of their in vitro antioxidant activities. Dig J Nanomater Biostruct, 6 (3), 961-968.
4. Bar, F. M. A., Habib, M. M. A., El-Senduny, F. F., Badria, F. A. 2021. Cytotoxic activity of silver nanoparticles prepared from Psidium guajava L. (Myrtaceae) and Lawsonia inermis L.(Lythraceae) extracts. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 20 (9), 1791-1799.
5. Begum, M. Y., Alhamhoom, Y., Roy, A. 2021. Study of antimicrobial and DNA cleavage property of biocompatible silver nanoparticles prepared by using Ficus carica L. Materials Research Innovations, 25 (3), 147-154.