Affiliation:
1. Hatay Mustafa kemal Üniversitesi Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi Antakya/HATAY
2. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Hatay ilinin Antakya, Dörtyol ve Erzin ilçelerinde bulunan turunçgil meyve paketleme tesislerinde meyve ve hava kökenli mikrobiyata içerisinde yer alan fungal ve bakteriyel mikrobiyota türlerini ve yoğunluklarını belirlemektir.
Yöntemler ve Bulgular: Hatay ilinde bulunan turunçgil meyve paketleme tesislerinde 2020-2021 aylarında incelemeler yapılmıştır. Hava kökenli mikrobiyotanın belirlenmesi için besi yerleri paketleme tesislerinin 3 farklı bölümüne (ürün kabul, ürün işleme ve ürün çıkışı) yerleştirilmiştir. Tesislerdeki meyve kökenli mikrobiyotanın belirlenmesi için, güdümlü olarak seçilen meyvelerden (bozulma, yumuşama, çürüme vb. gözlenen) ayrıca fungal ve bakteriyel izolatlar elde edilmiştir. Elde edilen fungal ve bakteriyel izolatların morfolojik, biyokimyasal ve MALDI-TOF proteomik yöntemler ile tanılanmışlardır. Yapılan izolasyonlar ve tanılamalar sonucunda Penicillium italicum, Penicillium digitatum, Aspergillus niger, Rhizopus oryzae, Mucor circinelloides, Xanthomonas hortorum, Pantoea eucrina, Leclercia adecarboxylata, Pseudescherichia vulneris, Bacillus megaterium, Lelliottia amnigena, Raoultella ornithinolytica, Klebsiella oxytoca, Bacillus subtilis, Erwinia herbicola hava kökenli fungal ve bakteriyel türler olarak belirlenmiştir. Penicillium digitatum, Penicillium italicum, Fusarium solani, Geotrichum citri-auranti, Alternaria alternata, Cladosporium herbarum, Phytophthora sp., Colletotrichum gloeosporioides, Geotrichum candidum, Erwinia herbicola, Xanthomonas hortorum ise enfekteli meyve kökenli fungal ve bakteriyel türler olarak belirlenmiştir.
Genel Yorum: Hava kökenli mikrobiyotanın paketleme tesislerinin ürün işleme bölümünde oldukça yoğun olduğu, ürün kabul (giriş) ve sevk (çıkış) alanlarında ise uygun hava sirkülasyonundan dolayı yoğunluğun az olduğu gözlenmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Paketleme tesislerindeki hava kökenli fungal ve bakteriyel mikrobiyotanın hava hareketleri ile kolayca taşınabilmesi ve havada belli süre askıda kalması nedeniyle meyvelerde bozulma ve çürüme gibi belirtilerin çıkmasına neden olmaktadır. Tanılaması yapılan hava kökenli bazı bakteri türlerinin alerjen veya insan patojeni olmaları nedeniyle paketleme evlerine alınması gereken sanitasyon önlemleri hususunda gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.
Publisher
Hatay Mustafa Kemal University
Reference43 articles.
1. Akhtar N, Anjum T, Jabeen R (2013) Isolation and identification of storage fungi from citrus sampled from major growing areas of Punjab, Pakistan. Int. J. Agric. Biol. 15:1283-1288.
2. AKIB (2018) Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2018 Çalışma Raporu. https://www.akib.org.tr/download/files/images/2019/1.%20Genel/2018%20yms%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma%20raporu.pdf (Erişim tarihi: 28.01.2022).
3. Akkoyun Bilgi A, Kiraz N (2019) Klinik Örneklerden İzole Edilen Aspergillus Türlerinin Tanımlanmasında Geleneksel Yöntemler, MALDI-TOF MS ve Dizi Analizi Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Dicle Tıp Derg. 46 (3): 543 – 551.
4. Aktan Z, Soylu S(2020) Diyarbakır İlinde Yetişen Badem Ağaçlarından Endofit ve Epifit Bakteri Türlerinin İzolasyonu ve Bitki Gelişimini Teşvik Eden Mekanizmalarının Karakterizasyonu. KSÜ Tarım ve Doğa Derg. 23 (3): 641-654.
5. Anonim (2021) TUİK Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 28.01.2022)
Cited by
5 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献