Affiliation:
1. Hatay Mustafa Kemal University
2. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü
Abstract
Bu çalışma ile ‘Fuerte’ avokadolarında 1-Metilsiklopropen (1-MCP) uygulaması, modifiye atmosferde paketleme (MAP) ve MAP+1-MCP uygulamalarının depolama sırasında kaliteye etkileri araştırılmıştır. Kontrol ve uygulama yapılan meyveler 3 ay süreyle 6 °C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde depolanmış ve ayda bir depodan çıkarılan örneklerin torba içindeki CO2 konsantrasyonları, ağırlık kayıpları, görünüş, meyve eti sertliği, kabuk ve et rengi, suda çözünebilir toplam kuru madde ve titre edilebilir asit miktarları, meyve suyu pH değeri, yağ ve kuru madde miktarları, mantarsal ve fizyolojik bozulmalar belirlenmiştir. Ayrıca her ay depodan çıkarılan meyveler raf ömrü için 3 gün süreyle 20 °C sıcaklık ve %70-75 oransal nemde bekletilmiştir. Avokadolar 6 C’de %85-90 oransal nemde MAP veya 1-MCP uygulandıktan sonra muhafaza edildiğinde depolama süresi sadece 2 ay olarak saptanmıştır. Yerel ve uzak pazarlar için MAP+1-MCP uygulanan avokado meyveleri kalitesini koruyarak 6 C sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 3 ay başarıyla muhafaza edilmişlerdir. MAP+1-MCP uygulaması başarılı olmuştur. MAP+1-MCP uygulamasıyla avokadoların depolama süresi 1 ay uzatılarak 3 aya çıkartılabilmiştir. Elde edilen sonuçlar uzun ve kaliteli bir depolama için MAP+1-MCP uygulamasının avokadoların ticari ömrünü uzatmak için pratik bir yol sunacağını göstermektedir.
Funder
Bu çalışma, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu (Proje No: 11240) tarafından desteklenmiştir.
Publisher
Hatay Mustafa Kemal University
Reference57 articles.
1. Abdi N, McGlasson WB, Holford P, Williams M, Mizrahi Y (1998). Response of climacteric and suppressed climacteric plums to treatment with propylene and 1-Methylcylcopropene. Postharvest Biol. Technol. 14, 29–39.
2. Altan H, Alkan S, Yılmaz S, Özdemir AE, Toplu C, Duman C, Ünlü M (2017) Bazı uygulamaların Bacon avokado çeşidinin modifiye atmosferde muhafazasına etkileri. Derim 34 (1): 11‒22.
3. Bayram S, Demirkol A (2003) Antalya koşullarında yetiştirilen bazı avokado çeşitlerinin meyve özelliklerinin saptanması üzerine araştırmalar. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 2003, 95–98.
4. Benitez J, Sanchez A, Bolanos C, Bernal L, Ochoa-Martinez C, Velez C, Sandoval A (2021) Physicochemical changes of avocado hass during cold storage and accelerated ripening. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial 19 (2): 41‒56.
5. Berger S, Luza J, Peralta L (1982) Storage of Fuerte and Hass avocados. Proceedings of the American Society for Horticultural Science 22: 30‒39.