Affiliation:
1. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ, SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ
Abstract
DİJİTAL DEMOKRASİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: DEMOKRASİNİN SORUNLARINA BİR ÇARE Mİ YOKSA BİR
MİT Mİ?
Nurhan YEL
İstanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye
n.yel@iku.edu.tr
https://orcid.org/0000-0002-5003-9996
ÖZ
İnternet tabanlı bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) gün geçtikçe artan kullanımı diğer tüm alanlarda olduğu gibi siyaset alanında da yeni beklentilerin ve anlayışların gelişmesine yol açmaktadır. Demokratik amaçlarla bu teknolojilerin kullanımına ilişkin beklentiler dijital demokrasi adı altında gelişen bir anlayışı beraberinde getirirken, beklenti düzeylerindeki farklılıklar, dijital demokrasi araç ve uygulamalarının tasarımlarına yansımaktadır. Temelde yönetsel süreçlere etkin vatandaş katılımını güçlendirmesi beklenen dijital demokrasinin, e-devlet, e-belediye gibi kamu yönetimleri tarafından hayata geçirilen örnekleri bulunmaktadır. Aynı zamanda, sivil toplum örgütleri ya da vatandaş inisiyatifleri tarafından aşağıdan yukarıya demokrasiyi hedefleyen uygulamaları geliştirilmektedir. Diğer yandan dijital demokrasinin gerek modern demokrasinin sorunlarını çözmede gerekse demokrasileri daha ileri bir noktaya taşıma konusunda ne denli etkili olacağına dair şüpheler de mevcuttur. Bunlardan bazıları dijital demokrasiyi bir mit olarak görmektedir ve kaygılarını dijital demokrasinin beklenenin tersine bir etki yaparak, demokrasinin altını boşaltacağı noktasına kadar taşımaktadır. Bu çalışmada dijital demokrasinin potansiyelinin ortaya konması ve değerlendirilmesi açısından önem taşıyan dijital demokrasiye yönelik yaklaşımlar ve beklentiler ile onların şekillendirdiği dijital demokrasi tanımları ve uygulamaları ele alınmıştır. Aynı amaç doğrultusunda, dijital demokrasinin önündeki engellerin anlaşılması için ona yöneltilen kaygı ve şüpheler de ele alınmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Dijital demokrasi, e-demokrasi, e-devlet, e-belediye, dijital sermaye, dijital bölünme, dijital sermaye
Publisher
Turkish Online Journal of Design, Art and Communication
Reference36 articles.
1. Allcott, H. & Gentskow, M. (2017). Social media and fake news in the 2016 election. Journal of Economic Perspectives, 31(2), 211-236.
2. Anlat Kadıköy, https://anlat.kadikoy.bel.tr/ Erişim 28 Ocak 2023.
3. Bourdieu, P. (1984). Distinction: A social critique of the judgment of taste. Harvard University Press.
4. Brandtzaeg, P. B. & Folstad, A. (2017). Trust and distrust in online fact-checking services. Communication of the ACM, 60(9), 65-71.
Change.org. https://www.change.org/ Erişim 29 Ocak 2023.
Coleman, S. & Norris, D.F. (2005). A new agenda for e-democracy. International Journal of Electronic Government Research, 1(3), 69-82.
5. Dahl, R.A. (1989). Democracy and its critics. Yale University Press.