Affiliation:
1. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İşletmeler açısından teknolojik gelişmeler ve tedarik zincirlerinde sağlanan ilerlemeler dünyayı bir bütün halinde pazar olarak değerlendirmeye itmektedir. Bu noktada, ülkelerin farklı açılardan segmentasyonu işletmelere önemli çıkarımlar sağlamaktadır. Böylelikle işletmeler farklı segmentler altındaki ülkelere yönelik stratejiler geliştirilebilmektedir. Ele alınan çalışma, bu çerçevede insanların hayat algılarına yönelik değişkenleri kullanarak ülkeleri kümelere ayırmayı amaçlamıştır. Çalışmada kullanılan veriler Dünya Değerler Araştırması (VWS) ve Avrupa Değerler Araştırması (EVS) sonucundan derlenen açık verilerden elde edilmiştir. Bu kapsamda, kümeleme analizi yöntemlerinden ortalama bağlantı yöntemi kullanılmıştır. Analizler sonucunda coğrafi olarak ve gelişmişlik düzeyi olarak birbirine yakın, ortak tarihi mirasa sahip ülkelerin aynı gruplar altında toplandığı gözlemlenmiştir.
Reference31 articles.
1. Ahani, A., Nilashi, M., Ibrahim, O., Sanzogni, L., & Weaven, S. (2019). Market segmentation and travel choice prediction in Spa hotels through TripAdvisor’s online reviews. In-ternational Journal of Hospitality Management, 80, s. 52-77.
2. Alpar, R. (2013). Uygulamalı çok değişkenli istatistiksel yöntemler, Detay Yayıncılık, Anka-ra.
3. Arslan, K. (2006). Kobi’lerin uluslararası pazarlama faaliyetlerinde pazar bölümlendirme ve hedef pazar seçimi ile ilgili örnek olay analizi. Verimlilik Dergisi, (4).
4. Aytekin, A., Görçün, Ö. F., Ecer, F., Pamucar, D., & Karamaşa, Ç. (2022). Foreign market selection of suppliers through a novel REF-Sort technique. Kybernetes.
5. Bang, V. V., Joshi, S. L., & Singh, M. C. (2016). Marketing strategy in emerging markets: a conceptual framework. Journal of Strategic Marketing, 24(2), s. 104-117.