BİR İLETİŞİM ARACI OLARAK ÇOCUK RESMİ VE ÖZELLİKLERİ

Author:

KÖSEOĞLU Serhat Armağan1ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA

Abstract

Çocuğun kendisini ifade edebildiği yollardan bir tanesi de resimdir. Resim, çocuğu yakından tanımamıza olanak sağlayan projektif bir tekniktir. Çocuklar çizimleri aracılığıyla kendileri hakkında önemli bilgileri sunmaktadırlar. Resimler, çocuğu anlamamıza ve onun bakış açısıyla yaşantısını görmemize izin veren bilimsel veri sunan tekniklerden birisidir. Yaşam deneyimlerinde ve sözcük dağarcıklarındaki sınırlılık nedeniyle kendilerini anlatmakta güçlük çeken çocuk için çizimleri iletişim aracı niteliği taşımaktadır. Çocuğun resimlerinde duygu, düşünce ve davranışları hakkında ipuçlarını görmek mümkündür. Kullanılan renkler, kağıt üstündeki figürler ve kompozisyon uzmanlar için anlamlıdır. Çocuğun spontane (kendiliğinden) ve sansürsüz çizimlerinde gelişim dönemi özellikleri, kişilik, zeka ve yakın çevresi ile ilişkileri hakkında bilgilere ulaşılabilir. Bu makalede iletişim aracı olarak çocuk resimlerinin özgün değerine ve çocukla çalışan uzmanlara sunduğu bilgilere yer verilmiştir.

Funder

Bulunmuyor

Publisher

Stratejik ve Sosyal Arastirmalar Dergisi

Subject

General Medicine

Reference26 articles.

1. AKMAN, İ. (2014). Okul Öncesi Dönem Çocuğunun Kendini İfade Etmesinde Resmin Önemi. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. ARTUT, K. (2009). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri. (6. Basım), Ankara: Anı.

2. AYDEMİR, D. (2011). Sanatın Terapötik (tedavi edici) Süreçlerde Rolü ve Çocuk Resimlerini Çözümleme Yöntemlerine Katkısı. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

3. AYKAÇ, N. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Resimlerinde Öğretmen ve Öğrenme Süreci Algısı. Eğitim ve Bilim, 37 (164), 298-315.

4. BAYRAK UYSAL, H., GÖK, H. N., YÖRÜK, E. & KAYA, E. (2020). Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Gözünden Çocuk Hakları. Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi, 4 (2), 63-73.

5. ÇAKIR, B. (2017). DEHB Tanısı Almış Çocukların Aile Resmi Çizimlerinin Algılanan Ebeveyn Tutumları ve Anksiyete Düzeyleri ile İlişkisi. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Cited by 6 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3