Abstract
Pazarlama aktivitelerinin son yıllarda yalnızca işletmeler tarafından üretilen ve sunulan mal ve hizmetler düzeyinde gerçekleştirilmekle sınırlı kalmayıp, daha kapsamlı olarak şehirler ya da ülkeler gibi farklı ve geniş perspektifte ele alınması, pazarlama çatısı altında yer alan birçok kavramın da bu ve benzer alanlara uyarlanmasının önünü açmaktadır. Bu kavramlardan birisi de sayılan unsurlarla ilgili pazarlama iletişimi faaliyetlerinde oldukça etkili bir güç konumunda olan marka yönetimi konusudur. Bir şehrin tanıtımının yapılması, sahip olduğu imaj, ekonomik ve kültürel aktivitelere ev sahipliği yapması da söz konusu şehrin sahip olduğu farklı özellikler ve değerlerle ön plana çıkması ve buna bağlı olarak şehirlerin kalkınması için katma değer sağlayacak geri dönüşlerin olması için kullanılabilmektedir. Bu noktada, şehir marka kişiliği ve şehir imajı, yerleşimcilerin şehre ait belli bir algı geliştirmesine olanak tanımakla birlikte bu algılar olumlu, olumsuz veya nötr şekilde olabilmektedir. Çalışmanın gerçekleştirildiği şehrin yerleşimcilerinin söz konusu şehre ait algılarını ölçmek amacıyla yapılan bu araştırmada, şehir marka kişiliği ve şehir imajının algılanan hizmet kalitesine etkisi müze hizmet kalitesi bağlamında ölçümlenmiştir. Şehir marka kişiliği ve şehir imajının algılanan hizmet kalitesine etkisinin ölçülmesi amacıyla veri toplama aracı olarak anket uygulaması kullanılmıştır. Çalışma kapsamında hazırlanan veri toplama aracı, Konya ilinde ikamet eden 388 kişiye 2021 yılı Haziran-Temmuz ayları arasında kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak çevrimiçi (online) olarak uygulanmıştır. Araştırma sonucunda şehir marka kişiliği ve şehir imajının algılanan hizmet kalitesine olumlu ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Reference56 articles.
1. AAKER, J. L. (1997). “Dimensions of Brand Personality” Journal of Marketing Research, 34 (3): 347-356.
2. AAKER, J. L., BENET-MARTINEZ, V., & GAROLERA, J. (2001). “Consumption Symbols as Carriers of Culture: A Study of Japanese and Spanish Brand Personality Constucts” Journal of Personality and Social Psychology, 81 (3): 492.
3. AKAR, A. (2020). “Müzelerde Algılanan Hizmet Kalitesi: İstanbul’daki Özel Çağdaş Sanat Müzeleri Örneği” İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Yönetimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
4. AKSOY, L., & ÖZSOMER, A. (2007), “Türkiye’de Marka Kişiliği Oluşturan Boyutlar” 12. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiriler Kitabı, Sakarya Üniversitesi: 1-15.
5. AKSÖZ, E. O., & ÇAY, G. (2022). “Investigation of Perceived Service Quality, Destination Image and Revisit Intention in Museums by Demographic Variables”. GeoJournal of Tourism and Geosites, 43 (3): 1138-1147.